Cytrynowy dżem z cukinii

  • wyświetlono: 2000 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Nie jest to byle jaki dżem - niebanalny, nietuzinkowy i zaskakujący dżem cytrynowy z cukinii.

PolskaGotuje
  • Łatwy

Składniki


- cukinia bez skóry i pestek: 1.5 kilograma
- cukier: 1 szklanka
- galaretka cytrynowa: 1 opakowanie
- kwasek cytrynowy: 1 szczypta
- olejek cytrynowy: 1 mililitr
- cytryna (potrzebujemy sok i otartą skórkę z dwóch cytryn): 2 sztuki

Sposób przygotowania przepisu:

Cytrynowy dżem z cukinii

  • 1. Obrane i wypestkowane cukinie ścieramy na drobnej tarce, przekładamy papkę do garnka i dusimy ją na małym ogniu, nie zapominając o częstym mieszaniu.

    Kiedy cukinia zmięknie, dosypujemy cukier, galaretkę, skórkę, sok z cytryn oraz kwasek cytrynowy. Dżem będzie dusił się jeszcze około 30 minut przy asyście naszego częstego mieszania.

    Następnie dodajemy wedle uznania olejek i łączymy go z masą.

    Gorący dżem wlewamy do przygotowanych, czyli wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy je do góry dnem.

    Potem otwieramy słoiczki i delektujemy się niebanalnym smakiem cytrynowego dżemu z cukinii, stosując jako dodatek do naleśników, a nawet do pieczeni. Wypróbowaliśmy go już nawet z ciastem morelowym, grillowanym camembertem oraz delikatnym schabem - w każdym towarzystwie prezentował się znakomicie.
  • 2. Przepis znaleźliśmy w czasopiśmie (na podstawie przepisu z "Moje gotowanie", nr 7 2012), jednak odpowiednio go zmodyfikowaliśmy. Wydał nam się intrygujący, ale mało naturalny.

    Uważamy, że składniki typu olejek czy kwasek cytrynowy z powodzeniem można, a nawet należy (!) zastąpić naturalnymi wzmacniaczami smaku, jak chociażby skórka i sok z cytryny. Nie warto dodawać niepotrzebnej "chemii". Zamiana wyjdzie na korzyść zarówno naszym kubkom smakowym, jak i zdrowiu.

    Dlatego, jeśli dodajemy olejek i kwasek cytrynowy, to tylko symbolicznie i do smaku. Co do gramatury: podana ilość składników z powodzeniem wypełni dwa półlitrowe słoiczki doskonałym dżemem. D

    żem poddaliśmy już surowej ocenie naszych znajomych krytyków, otrzymawszy nawet zamówienie na kilka bożonarodzeniowych słoiczków. Jak twierdzi mama, z której ogródka pochodzą warzywa, tegoroczny sezon jest bardzo łaskawy dla cukinii, jest to więc chyba całkiem niezły pomysł...

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latopiknikkonkurs_na_zdrowiecukinia bez skóry i pestek

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem z cukinii

Dodane przez: karooolcia753

Dżem z cukinii

Dla każdego można zrobić dżem o...

pomarańczowy dżem z cukini

Dodane przez: Maggie79

Pomarańczowy dżem z cukinii

taki mały trik :)

wiktoria dzwonek

Dodane przez: viki2903

dżem z jabłek i cukinii

dżem z jabłek i cukinii

Pyszny dżem z cukinii

Dodane przez: RedakcjaPP

Pyszny dżem z cukinii

Z młodej cukinii robię nie tylko...

Dżem z cukinii

Dodane przez: alaaa

Dżem z cukinii

Słodko, kwaśny i pyszny dżem nie...

Dżem agrestowy z skórką cytrynową

Dodane przez: Kloruś

Dżem agrestowy z skórką cytrynową

Agrest zawiera naturalne pektyny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE