REKLAMA

Cytrynowy dżem z cukinii

wyświetlono: 2048 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Nie jest to byle jaki dżem - niebanalny, nietuzinkowy i zaskakujący dżem cytrynowy z cukinii.

opublikowany: 23.08.2012
Udostępnij Pinterest
  • Łatwy

Składniki:


  • - cukinia bez skóry i pestek: 1.5 kilograma
    - cukier: 1 szklanka
    - galaretka cytrynowa: 1 opakowanie
    - kwasek cytrynowy: 1 szczypta
    - olejek cytrynowy: 1 mililitr
    - cytryna (potrzebujemy sok i otartą skórkę z dwóch cytryn): 2 sztuki
Ocena:

(średnia 4.5 z 155 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane i wypestkowane cukinie ścieramy na drobnej tarce, przekładamy papkę do garnka i dusimy ją na małym ogniu, nie zapominając o częstym mieszaniu.

    Kiedy cukinia zmięknie, dosypujemy cukier, galaretkę, skórkę, sok z cytryn oraz kwasek cytrynowy. Dżem będzie dusił się jeszcze około 30 minut przy asyście naszego częstego mieszania.

    Następnie dodajemy wedle uznania olejek i łączymy go z masą.

    Gorący dżem wlewamy do przygotowanych, czyli wyparzonych słoiczków, zakręcamy i stawiamy je do góry dnem.

    Potem otwieramy słoiczki i delektujemy się niebanalnym smakiem cytrynowego dżemu z cukinii, stosując jako dodatek do naleśników, a nawet do pieczeni. Wypróbowaliśmy go już nawet z ciastem morelowym, grillowanym camembertem oraz delikatnym schabem - w każdym towarzystwie prezentował się znakomicie.
  • 2. Przepis znaleźliśmy w czasopiśmie (na podstawie przepisu z "Moje gotowanie", nr 7 2012), jednak odpowiednio go zmodyfikowaliśmy. Wydał nam się intrygujący, ale mało naturalny.

    Uważamy, że składniki typu olejek czy kwasek cytrynowy z powodzeniem można, a nawet należy (!) zastąpić naturalnymi wzmacniaczami smaku, jak chociażby skórka i sok z cytryny. Nie warto dodawać niepotrzebnej "chemii". Zamiana wyjdzie na korzyść zarówno naszym kubkom smakowym, jak i zdrowiu.

    Dlatego, jeśli dodajemy olejek i kwasek cytrynowy, to tylko symbolicznie i do smaku. Co do gramatury: podana ilość składników z powodzeniem wypełni dwa półlitrowe słoiczki doskonałym dżemem. D

    żem poddaliśmy już surowej ocenie naszych znajomych krytyków, otrzymawszy nawet zamówienie na kilka bożonarodzeniowych słoiczków. Jak twierdzi mama, z której ogródka pochodzą warzywa, tegoroczny sezon jest bardzo łaskawy dla cukinii, jest to więc chyba całkiem niezły pomysł...
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: bpuzio bpuzio

dżem pomarańczowy lub cytrynowy z cukinii

to naprawdę przydatny dodatek do ciast, na kanapki albo naleśniki :)

kategoria: Desery galaretki Przetwory dżemy opublikowany: 24.02.2015 | wyświetlono: 1563 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 2
Dodane przez: ewiczka2304 ewiczka2304

Dżem z cukinii

Pyszny dżem z zaskakującego składnika - cukinii.

kategoria: Desery galaretki Przetwory dżemy opublikowany: 21.05.2015 | wyświetlono: 3682 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 1
Dodane przez: Maggie79 20191022_130807

Pomarańczowy dżem z cukinii

taki mały trik :)

kategoria: Przetwory dżemy opublikowany: 22.03.2013 | wyświetlono: 46033 Książki kucharskie: 15 | Polecenia: 0
Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Dżem cytrynowy

dżem z cytryn o słodko kwaśnym posmaku z nutką goryczki

kategoria: Przetwory opublikowany: 06.08.2011 | wyświetlono: 941 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE