Cytrynowy baranek wielkanocny

  • wyświetlono: 437 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Dodatek skórek z cytryny sprawia, że baranek pięknie pachnie i jest orzeźwiający w smaku.Prosty przepis, uda się każdemu!

Kajtolini
  • 60min

Składniki

500 g mąki pszennej

300 g cukru

250 g masła

pół szklanki mleka

4 jajka

18 g proszku do pieczenia

skórka otarta z 2 cytryn

Sposób przygotowania przepisu:

Cytrynowy baranek wielkanocny

  • 1. Miękkie masło zmiksować z cukrem, dodając kolejno jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w ciasto, dodać mleko i skórkę cytrynową. Wymieszać tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy baranka wysmarowanej dokładnie masłem i wysypanej mąką. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 35-45 minut. Lekko przestudzonego baranka wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

Porady

Z tego ciasta można upiec również babeczki do koszyczka

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciebaranek wielkanocnyciasta świątecznebaranek cytrynowybaranek na Wielkanocbaranek świąteczny

Komentarze

Podobne przepisy

Baranek Wilekanocny II

Dodane przez: Agiatis

Baranek Wielkanocny

Baranek Wielkanocy może być ozdobą...

Wielkanocny baranek

Dodane przez: ewiczka2304

Wielkanocny baranek

Za niedługo Wielkanoc i koszyczek...


Migdałowy baranek wielkanocny

Dodane przez: Jaga85

Migdałowy baranek wielkanocny

Biały, migdałowy baranek to piękna,...

Wielkanocny baranek

Dodane przez: justaf

Wielkanocny baranek

Ozdoba wielkanocnego stołu

Baranek wielkanocny

Dodane przez: rfima

Baranek wielkanocny

w tym przypadku pracowitość daje...

Baranek

Dodane przez: ewiczka2304

Wielkanocny baranek z ryżu preparowanego

Wielkanocny baranek bez pieczenia....

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.