Cytrynowy baranek wielkanocny

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dodatek skórek z cytryny sprawia, że baranek pięknie pachnie i jest orzeźwiający w smaku.Prosty przepis, uda się każdemu!

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej

    300 g cukru

    250 g masła

    pół szklanki mleka

    4 jajka

    18 g proszku do pieczenia

    skórka otarta z 2 cytryn

Cytrynowy baranek wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło zmiksować z cukrem, dodając kolejno jajka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w ciasto, dodać mleko i skórkę cytrynową. Wymieszać tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy baranka wysmarowanej dokładnie masłem i wysypanej mąką. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 35-45 minut. Lekko przestudzonego baranka wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

Porady

Z tego ciasta można upiec również babeczki do koszyczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy