Cytrynowo-miodowe pałeczki kurczaka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kurczak w marynacie Cytrynowo miodowej jest soczysty w środku a skórka chrupiąca

  • 60 min

Składniki:

  • - podudzia kurczaka
    - 2 łyżki płynnego miodu
    - wyciśnięty sok z cytryny
    - 1 łyżeczka soli czosnkowej
    - 1/2 łyżeczki ostrej mielone papryki
    - 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    - 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    - 1 łyżka oleju

Cytrynowo-miodowe pałeczki kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej gotujemy podudzia przez około 30 minut.
    Miód, sok z cytryny, sól czosnkową, obie papryki i zioła prowansalskie dokładnie razem mieszamy. Do powstałej marynaty wkładamy kurczaka i wkładamy do lodówki na całą noc.
  • 2. Następnego dnia podsmażamy kurczaka z kazdej strony na rozgrzanej patelni teflonowej z dodatkiem oleju. Co chwilę polewamy marynatą.

Porady

Kurczak najlepiej smakuje z lekką sałatką ze świeżych warzyw lub z ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy