Cytrynowo - miętowa karkówka z grilla

0 (0 ocen)

Karkówka w cytrynowo-miętowej marynacie upieczona na grillu. Pyszna, krucha i aromatyczna.

Składniki:

  • 3 - 4 plastry karkówki (ok. 0,5 kg)
    marynata:
    2-3 łyżki oliwy cytrynowo-miętowej
    2 łyżeczki soku z cytryny
    1 łyżka posiekanych listków mięty (z 2 gałązek)
    1 płaska łyżeczka kurkumy
    1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
    szczypta chili
    1 płaska łyżeczka soli

Cytrynowo - miętowa karkówka z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry karkówki rozbijamy. Składniki marynaty dokładnie mieszamy. Każdy plaster smarujemy cienko marynatą z obu stron. Mięso układamy na talerzu, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • 2. Zamarynowane mięso pieczemy na grillu na rumiano. Podajemy z ulubioną sałatką.

Porady

Marynata nadaje się również do innych mięs. Można także zamarynowane mięso usmażyć na patelni grillowej lub zwykłej na niedużej ilości oleju. Oliwę cytrynowo-miętową można przygotować według tego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/cytrynowo-mietowa-oliwa-do-salatek-4. Można ja zastąpić zwykłą oliwą z dodatkiem 1 łyżeczki startej skórki cytrynowej.

Komentarze

Podobne przepisy