Cytrynowo-makowe babeczki z kremem z czerwonej porzeczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Gdy tylko zobaczyłam te babeczki na "Moich wypiekach" wiedziałam, że prędzej czy później je przygotuję. Babeczki smakują cudownie, a krem porzeczkowy jest po prostu rewelacyjny. Warto wypróbować ten przepis.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • BABECZKI:
    masło 160g,
    cukier 120g,
    mąka 165g,
    3 łyżki mleka,
    1,5 łyżki maku,
    3 jajka,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    skórka starta z 1/2 cytryny,
    1 łyżeczka aromatu cytrynowego,
    KREM:
    czerwone porzeczki 250g,
    żelatyna 1,5 łyżeczki,
    woda 3 łyżki,
    1/2 szklanki cukru,
    1 łyżka soku z cytryny,
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    1 łyżka wody,
    mascarpone 375g,
    kilka jagód do dekoracji,
    garść porzeczek do dekoracji,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki Krem

Cytrynowo-makowe babeczki z kremem z czerwonej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cytrynowo-makowe babeczki z kremem z czerwonej porzeczki 1. Czerwoną porzeczkę płuczemy i przekładamy do garnka. Zasypujemy ją cukrem i wstawiamy na mały gaz. Podgrzewamy ją do momentu aż cukier całkowici się rozpuści. Wówczas dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody i mieszamy.
  • Cytrynowo-makowe babeczki z kremem z czerwonej porzeczki 2. Całość zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie i mieszamy. Odstawiamy na noc do lodówki do stężenia.
  • Cytrynowo-makowe babeczki z kremem z czerwonej porzeczki 3. Wszystkie składniki na babeczki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy na puszystą masę z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy po jednym jajku dalej ucierając na puszystą masę.
  • Cytrynowo-makowe babeczki z kremem z czerwonej porzeczki 4. Kolejno dodajemy mak, skórkę z cytryny, aromat cytrynowy i mleko, całość miksujemy.
  • Cytrynowo-makowe babeczki z kremem z czerwonej porzeczki 5. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami (na 12 babeczek). Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut, tzn. do momentu gdy babeczki się zarumienią.
  • Cytrynowo-makowe babeczki z kremem z czerwonej porzeczki 6. Po tym czasie stężałą masę porzeczkową miksujemy z mascarpone. Powstały krem przekładamy do szprycy.
  • Cytrynowo-makowe babeczki z kremem z czerwonej porzeczki 7. Po upieczeniu babeczki studzimy i ozdabiamy kremem. Na każdej babeczce umieszczamy kilka jagód i porzeczek. Babeczki należy trzymać w lodówce. Życzę smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Czerwona porzeczka Mak Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować