Gdy tylko zobaczyłam te babeczki na "Moich wypiekach" wiedziałam, że prędzej czy później je przygotuję. Babeczki smakują cudownie, a krem porzeczkowy jest po prostu rewelacyjny. Warto wypróbować ten przepis.
1 godz. 10 min
Składniki:
BABECZKI:
masło 160g,
cukier 120g,
mąka 165g,
3 łyżki mleka,
1,5 łyżki maku,
3 jajka,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
skórka starta z 1/2 cytryny,
1 łyżeczka aromatu cytrynowego,
KREM:
czerwone porzeczki 250g,
żelatyna 1,5 łyżeczki,
woda 3 łyżki,
1/2 szklanki cukru,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka wody,
mascarpone 375g,
kilka jagód do dekoracji,
garść porzeczek do dekoracji,
Cytrynowo-makowe babeczki z kremem z czerwonej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czerwoną porzeczkę płuczemy i przekładamy do garnka. Zasypujemy ją cukrem i wstawiamy na mały gaz. Podgrzewamy ją do momentu aż cukier całkowici się rozpuści. Wówczas dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody i mieszamy.
2.Całość zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie i mieszamy. Odstawiamy na noc do lodówki do stężenia.
3.Wszystkie składniki na babeczki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieramy na puszystą masę z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy po jednym jajku dalej ucierając na puszystą masę.
4.Kolejno dodajemy mak, skórkę z cytryny, aromat cytrynowy i mleko, całość miksujemy.
5.Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami (na 12 babeczek). Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut, tzn. do momentu gdy babeczki się zarumienią.
6.Po tym czasie stężałą masę porzeczkową miksujemy z mascarpone. Powstały krem przekładamy do szprycy.
7.Po upieczeniu babeczki studzimy i ozdabiamy kremem. Na każdej babeczce umieszczamy kilka jagód i porzeczek. Babeczki należy trzymać w lodówce. Życzę smacznego ;)
Komentarze