Cytrynowo – imbirowe krewetki z nutą ostrości

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szybkie w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i mocno wyraziste w smaku krewetki są doskonała propozycją dla fanów owoców morza w nowatorskiej odsłonie. Podane na grzankach idealnie sprawdzą się jako przystawka lub w roli imprezowej przekąski.

  • 40 min

Składniki:

  • 225g obranych, pozbawionych żyłek mrożonych krewetek
    2cm świeżego imbiru
    sok z wyciśniętej 1 cytryny
    1 papryczka chilli
    2 pęczki świeżej natki z pietruszki
    1,5 łyżeczki curry
    2 suszone pomidory
    oliwa z oliwek
    chleb
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Cytrynowo – imbirowe krewetki z nutą ostrości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0tcqgmp 1. Imbir obrać i posiekać na drobne kawałki, papryczkę chilli przekroić wzdłuż, pozbawić pestek i drobno posiekać. Natkę z pietruszki oraz suszone pomidory również posiekać.
  • 2. Krewetki płukać pod bieżącą ciepłą wodą do momentu aż się rozmrożą
    a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • image-0kmruyu 3. Krewetki przełożyć na patelnię z rozgrzaną oliwą, dodać imbir, papryczkę i wszystko smażyć około 3-4 minut. Następnie dodać sok z wyciśniętej cytryny, posiekaną natkę oraz curry, dokładnie wymieszać i całość chwilę podgotować. Na koniec dodać kilka kropel oliwy z oliwek i dokładnie wymieszać.
  • 4. Na rozgrzanej patelni grillowej przygotować zrumienione grzanki.
  • image-0q4uqlb 5. Krewetki wyłożyć na przygotowane grzanki i na wierzchu posypać posiekanymi suszonymi pomidorami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-1xhw8nw

To może cię zainteresować