Cytrynowiec z malinami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Aromatyczne ciasto cytrynowe z lekko kwaśnymi malinami, przykryte słodką i chrupiącą kruszonką.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO
    - kostka margaryny zwykłej
    - 150 gram mąki ziemniaczanej
    - 150 gram mąki pszennej
    - 200 gram cukru
    - 4 jajka
    - 1 łyżeczka proszek do pieczenia
    - 1 cukier waniliowy
    - sok z 1 cytryny
    - 200 gram malin

    KRUSZONKA
    - 50 gram kostki margaryny
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1/2 szklanki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Cytrynowiec Babki

Cytrynowiec z malinami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    1. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na jednolitą masę, powoli dosypywać zmieszane mąki i proszek do pieczenia. Następnie ubić białka na sztywną pianę i stopniowo dodawać do ciasta. Wlać sok z cytryny. Wszystko razem delikatnie połączyć. Ciasto powinno być geste.
    2. Do ciasta wsypać maliny i delikatnie wymieszać łyżką.
    3. Przełożyć do okrągłej blachy o średnicy 25cm.

    KRUSZONKA
    1. Wszystkie składniki umieścić w misce i delikatnie rozdrabniać margaryne palcami z resztą składników.
    2. Kruszonką posypać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować