Cytrynowiec na kaszy manny

4.5 (147 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Bardzo prosty w przygotowaniu. Puszysty, chrupiący i smak cytryny.... U mnie zostaje zjedzony jeszcze na ciepło.

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 szkl. kaszy manny
    1 szkl. kefiru
    0,5 szkl. cukru
    2 szt. jajka
    1 szt. duża cytryna
    2 łyżki mąki
    1 łyżka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    masło do smarowania formy
    bułka tarta do posypania
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Cytrynowiec

Cytrynowiec na kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W misce wymieszać kasze manną z kefirem, odstawić na 0,5 godziny, żeby napęczniała. Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem. Skórkę z cytryny utrzeć na tarce o grubych oczkach. Z połowę cytryny wycisnąć sok.
  • 2. 2. Osobno ubić jajka z cukrem, szczyptą soli i sokiem z cytryny na puszystą białą masę. Dodać kasze manną z kefirem, skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, jeszcze raz wymieszać. Masa będzie rzadka.
  • 3. 3. Formę (u mnie 14x24) posmarować masłem, posypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec w piekarniku ok. 25-30 min. przy temp. 200 C. na złocisty kolor, sprawdzić patyczkiem. Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Kasza manna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować