Cytrynowiec na kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. W misce wymieszać kasze manną z kefirem, odstawić na 0,5 godziny, żeby napęczniała. Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem. Skórkę z cytryny utrzeć na tarce o grubych oczkach. Z połowę cytryny wycisnąć sok.
2.2. Osobno ubić jajka z cukrem, szczyptą soli i sokiem z cytryny na puszystą białą masę. Dodać kasze manną z kefirem, skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, jeszcze raz wymieszać. Masa będzie rzadka.
3.3. Formę (u mnie 14x24) posmarować masłem, posypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec w piekarniku ok. 25-30 min. przy temp. 200 C. na złocisty kolor, sprawdzić patyczkiem. Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.
Komentarze