Biszkopt na blachę wielkości ok 28 x 32 z 3 jajek ( biszkopt może być taki jaki macie w swoich książkach kucharskich)
Masa cytrynowa:
2 budynie śmietankowe
kostka masła
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
2 duże lub 3 małe cytryny
1,5 szklanki mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
Masa śmietankowa:
pół litra śmietany kremówki
2-3 łyżki cukru pudru
śmietanfix
4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklance ciepłej wody
Dodatkowo:
herbatniki małe (najlepsze z biedronki) lub szkolne
puszka ananasa
Polewa:
pół kostki margaryny
4 łyżki śmietany
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny
1.Biszkopt upiec
Masa cytrynowa
Sok wycisnąć z cytryn i uzupełnić do 2,5 szklanki wodą, zagotować z cukrem. W szklance wody rozmieszać budyń, mąki i żółtka ugotować na wodzie z cytryną. Wystudzić. Utrzeć masło i dodawać porcjami zimny budyń.
Masa śmietankowa
Śmietanę ubić dodać cukier, śmietanfix i rozpuszczoną żelatynę
Polewa
Podane składniki zagotować
Składanie ciasta:
Biszkopt dowolnie nasączyć - masa cytrynowa - ananasy pokrojone w kostkę- masa śmietankowa - herbatniki- polewa
Komentarze