Cytrynowiec

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Słodko kwaśne ciasto z nutką cytryny

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt na blachę wielkości ok 28 x 32 z 3 jajek ( biszkopt może być taki jaki macie w swoich książkach kucharskich)
    Masa cytrynowa:
    2 budynie śmietankowe
    kostka masła
    3/4 szklanki cukru
    3 żółtka
    2 duże lub 3 małe cytryny
    1,5 szklanki mąki pszennej
    łyżka mąki ziemniaczanej
    cukier waniliowy
    Masa śmietankowa:
    pół litra śmietany kremówki
    2-3 łyżki cukru pudru
    śmietanfix
    4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklance ciepłej wody
    Dodatkowo:
    herbatniki małe (najlepsze z biedronki) lub szkolne
    puszka ananasa
    Polewa:
    pół kostki margaryny
    4 łyżki śmietany
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka żelatyny

Cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt upiec
    Masa cytrynowa
    Sok wycisnąć z cytryn i uzupełnić do 2,5 szklanki wodą, zagotować z cukrem. W szklance wody rozmieszać budyń, mąki i żółtka ugotować na wodzie z cytryną. Wystudzić. Utrzeć masło i dodawać porcjami zimny budyń.
    Masa śmietankowa
    Śmietanę ubić dodać cukier, śmietanfix i rozpuszczoną żelatynę
    Polewa
    Podane składniki zagotować
    Składanie ciasta:
    Biszkopt dowolnie nasączyć - masa cytrynowa - ananasy pokrojone w kostkę- masa śmietankowa - herbatniki- polewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy