Cytrynowiec

5 (161 ocen)

Bardzo orzeźwiający i prosty w przygotowaniu. Idealny na letnie popołudnie do mrożonej kawy.

Składniki:

  • forma 28cm x 35cm
    biszkopt: 6 jajek, 6 łyżek cukru, 4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, pół łyżeczki proszku do pieczenia

    masa: 2 budynie cytrynowe, galaretka cytrynowa, sok wyciśnięty z dwóch cytryn, pół litra wody, 3/4 kostki margaryny
    500 ml śmietanki kremówki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny

    wierzch: herbatniki (u mnie 25 sztuk), około 250 g cukru pudru

Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka i cukier ubić mikserem na puszystą masę. Następnie łyżką, delikatnie, mieszając w jedną stronę dodać przesiane mąki z proszkiem. Biszkopt wylać na blachę i piec około 30 minut w temperaturze 180°C.
    W 250 ml wody rozpuścić budynie, galaretkę i sok z cytryny, resztę wody podgrzać. Do gorącej wody wlać płynną masę i doprowadzić do wrzenia. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

    Następnie utrzeć margarynę do białości i stopniowo dodawać zimną masę cytrynową. Dobrze wymieszać składniki, gotowe odstawić.
    Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem, dodać żelatynę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody (około 2 łyżki). Ubitą śmietanę łyżka po łyżce dodawać do masy cytrynowej mieszając powoli i dokładnie.
    Całość wyłożyć na biszkopt. Herbatniki układać obok siebie.

    Do cukru pudru dodać odrobinę wrzątku i energicznie ucierać do rozpuszczenia. Wylać na herbatniki. Udekorować według uznania. U mnie starta biała czekolada.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować