1.Jajka i cukier ubić mikserem na puszystą masę. Następnie łyżką, delikatnie, mieszając w jedną stronę dodać przesiane mąki z proszkiem. Biszkopt wylać na blachę i piec około 30 minut w temperaturze 180°C.
W 250 ml wody rozpuścić budynie, galaretkę i sok z cytryny, resztę wody podgrzać. Do gorącej wody wlać płynną masę i doprowadzić do wrzenia. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Następnie utrzeć margarynę do białości i stopniowo dodawać zimną masę cytrynową. Dobrze wymieszać składniki, gotowe odstawić.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem, dodać żelatynę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody (około 2 łyżki). Ubitą śmietanę łyżka po łyżce dodawać do masy cytrynowej mieszając powoli i dokładnie.
Całość wyłożyć na biszkopt. Herbatniki układać obok siebie.
Do cukru pudru dodać odrobinę wrzątku i energicznie ucierać do rozpuszczenia. Wylać na herbatniki. Udekorować według uznania. U mnie starta biała czekolada.
Komentarze