Cytrynowiec

4.5 (176 ocen)

  • 2 godz.

Placek jest wyśmienity,ani za słodki ani za kwaśny, a biszkopt gdzie mnie nigy nie wychodził to ten jest rewelacyjny

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1.Biszkopt:
    -4 jajka
    -6 łyżek płaskich mąki ziemniaczanej ( 60 gram)
    -6 łyżek płaskich mąki pszennej ( 60g)
    -pół szklanki cukru ( 100gram)
    -pół łyżeczki proszku do pieczenia

    2. Woda do zakrapiania biszkopt
    -1/3 szkl. ciepłej wody
    -pół cytryny
    -1 łyżeczka cukru

    3.Masa budyniowa:
    -2 budynie śmietankowe bez cukru
    -½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny
    -1 ½ szklanki wody
    -1 szklanka cukru (200g)
    -200g masła (może być margaryna do kremów)

    4. Cytrynowa pianka
    -1 galaretka cytrynowa
    -400 ml słodkiej śmietany 30 %
    -2 łyżki cukru pudru

    5. 140 g herbatników

    6. Polewa
    - 5 łyżek czubate cukier puder
    - sok z cytryny około 1/3 szkl

Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cytrynowiec 1. 1.Z podanych składników zrobić biszkopt. Czyli oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Przesiać i wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Powoli dodawać do masy jajecznej i na najmniejszych obrotach miksować. W międzyczasie dodać wodę Blaszkę o wymiarach 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.

    2. Wodę wymieszać z cukrem. Wycisnąć z cytryny sok i wymieszać z wodą i cukrem. skropić biszkopt jak już ostygnie.

    3. Czyli ½ szklanki wody wymieszać dokładnie z budyniami-odstawić. Resztę wody zagotować z sokiem cytryny i cukrem Dodać wymieszane budynie do gotującej się wody, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki na czas przygotowania cytrynowej pianki.

    4. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dalej miksując dodawać tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę budyniową

    5. Na piankę wyłożyć herbatniki jeden przy drugim.

    6. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na w miarę gęstą i gładką masę. Lukrem posmarować herbatniki. Ciasto wstawić najlepiej na noc do lodówki

    Smacznego .

Porady

Ja po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika rzucam blaszką o ziemię. Wtedy wiem,że biszkopt nie upadnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować