2. Woda do zakrapiania biszkopt
-1/3 szkl. ciepłej wody
-pół cytryny
-1 łyżeczka cukru
3.Masa budyniowa:
-2 budynie śmietankowe bez cukru
-½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny
-1 ½ szklanki wody
-1 szklanka cukru (200g)
-200g masła (może być margaryna do kremów)
1.1.Z podanych składników zrobić biszkopt. Czyli oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Przesiać i wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Powoli dodawać do masy jajecznej i na najmniejszych obrotach miksować. W międzyczasie dodać wodę Blaszkę o wymiarach 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
2. Wodę wymieszać z cukrem. Wycisnąć z cytryny sok i wymieszać z wodą i cukrem. skropić biszkopt jak już ostygnie.
3. Czyli ½ szklanki wody wymieszać dokładnie z budyniami-odstawić. Resztę wody zagotować z sokiem cytryny i cukrem Dodać wymieszane budynie do gotującej się wody, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Wyłożyć na biszkopt. Wstawić do lodówki na czas przygotowania cytrynowej pianki.
4. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dalej miksując dodawać tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę budyniową
5. Na piankę wyłożyć herbatniki jeden przy drugim.
6. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na w miarę gęstą i gładką masę. Lukrem posmarować herbatniki. Ciasto wstawić najlepiej na noc do lodówki
Smacznego .
Porady
Ja po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika rzucam blaszką o ziemię. Wtedy wiem,że biszkopt nie upadnie.
Komentarze