1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok.20 min. Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
2.Masa cytrynowa:
3 szkl. wody zagotować z sokiem i cukrem w pozostałej wodzie rozrobić budynie i wlać do gotującej się wody. Zimną masę utrzeć z margaryną na puch.
3.Masa śmietanowa:
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno i wlać do niej powoli galaretkę wymieszaną z sokiem i skórką z cytryny cały czas miksując na wolniejszych obrotach. Wstawić na chwilkę do lodówki aby lekko stężała.
4.Przełożenie:
Biszkopt – masa cytrynowa – herbatniki – masa śmietanowa – skórka otarta z cytryny
Komentarze