Cytrynowiec

4.5 (172 ocen)

  • 60 min

Pyszny orzeźwiający smak!

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Masa cytrynowa:
    1 l wody
    4 budynie śmietankowe
    4 sok z czterech cytryn
    0,5 szkl cukru
    20 dag margaryny

    Masa śmietanowa:
    0.5 l śmietany 30%
    Galaretka cytrynowa
    Sok i skórka z cytryny
    Herbatniki ok. 23 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok.20 min. Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
  • 2. Masa cytrynowa:
    3 szkl. wody zagotować z sokiem i cukrem w pozostałej wodzie rozrobić budynie i wlać do gotującej się wody. Zimną masę utrzeć z margaryną na puch.
  • 3. Masa śmietanowa:
    Galaretkę rozpuścić w 1 szkl wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno i wlać do niej powoli galaretkę wymieszaną z sokiem i skórką z cytryny cały czas miksując na wolniejszych obrotach. Wstawić na chwilkę do lodówki aby lekko stężała.
  • 4. Przełożenie:
    Biszkopt – masa cytrynowa – herbatniki – masa śmietanowa – skórka otarta z cytryny

Porady

Forma o wymiarach: 25x40cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować