CYTRYNOWIEC

4.5 (147 ocen)

  • 60 min

BARDZO SMACZNY DO POPOLUDNIOWEJ KAWKI W UPALNE DNI.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 cytryny
    3 budynie cytrynowe (ewentualnie śmietankowe)
    1 szklanka cukru
    3/4 kostki masła
    2 żółtka
    0,5 litra śmietany 30%
    1 galaretka cytrynowa
    herbatniki typu petitki
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Upiec jasny biszkopt wg. własnego przepisu
  • 2. Wycisnąć sok z 3 cytryn - wlać go miarki i uzupełnić wodą tak aby razem był 1 litr.
  • 3. Ugotować budynie na przygotowanej wcześniej wodzie cytrynowej z użyciem 1 szklanki cukru.
  • 4. Do ciepłego budyniu dodać 3/4 kostki masła i 2 żółtka - wymieszać energicznie i letnie wylać na biszkopt - wystudzić.
  • 5. Ubić śmietanę i połączyć ją z 1 tężejącą (przygotowaną w małej ilości wody) galaretką cytrynową. Wyłożyć na masę cytrynową.
  • 6. Ułożyć na śmietanie herbatniki
  • 7. Polukrować herbatniki (sok z 1 cytryny utarty z odpowiednią ilością cukru pudru).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować