Cytrynowe placuszki z frużeliną porzeczkową

0 (0 ocen)

Niebiańskie placuszki cytrynowe podane z kwaśnawą frużeliną porzeczkową. Brzmi smacznie?? Wypróbuj!

Składniki:

  • Ciasto:
    2 duże jajka
    2 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    280 g kefiru
    szczypta soli
    skórka otarta z 1 cytryny
    4 łyżki soku z cytryny
    120 g mąki pszennej
    30 g mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżka masła, stopionego

    Frużelina porzeczkowa:
    200 g czerwonej porzeczki
    4 łyżki wody
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    odrobina oleju do wysmarowania patelni

Cytrynowe placuszki z frużeliną porzeczkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbić do miski. Zasypać cukrem i cukrem waniliowym, krótko zmiksować. Do masy jajecznej dodać kefir, sól, sok i skórkę z cytryny, obydwie mąki, proszek do pieczenia, sodę oraz stopione i przestudzone masełko. Całość zmiksować tylko do połączenia składników. Patelnię teflonową nasmarować odrobiną oleju, rozgrzać na średnim ogniu. Na patelnię nakładać porcje ciasta (1 placuszek= 1,5 łyżki masy). Smażyć z obu stron do zarumienienia.

Porady

Przepis na k 15 placuszków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy