Cytrynowe placki z ricottą

5 (161 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszyste, aromatyczne placki idealne na śniadania na słodko lub deser.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ser ricotta: 250 gramów
    - mąka: 0.5 szklanki
    - cukier: 2 łyżki
    - cukier z wanilią: 1 łyżeczka
    - skórka z cytryny starta: 0.5 łyżki
    - jajka: 4 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - olej do smażnie: 2 łyżeczki
    - miód płynny naturalny: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Placki Jajko Ser

Cytrynowe placki z ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do sera dodać żółtka, cukier, cukier z wanilią i startą skórkę z cytryny. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Dodać 1/3 ubitej piany z białek i delikatnie wymieszać. Dodać resztę piany i wymieszać kilkukrotnie do połączenia się składników. Smażyć niewielkie placuszki (najlepiej bez tłuszczu) z dwóch stron na rumiano. Podawać polane syropem klonowym lub miodem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować