Cytrynowe pancakes z makiem i sosem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Placki są puszyste i chrupiące, a dodatkowo pachną wanilią i cytryną. Smakują świetnie same, a jeszcze lepiej podane z sosem ze świeżych truskawek. Takie placki to idealna propozycja na letnie śniadanie.

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • • PANCAKES:
    • ¾ szklanki mleka,
    • 2 łyżki soku z cytryny,
    • Skórka starta z 1 cytryny,
    • 1 jajko,
    • 2 łyżki rozpuszczonego masła,
    • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
    • 1 szklanka mąki,
    • 2 łyżki cukru,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • ½ łyżeczki sody,
    • ½ łyżeczki soli,
    • 2 łyżeczki maku,
    • SOS:
    • 1 szklanka pokrojonych w kostkę truskawek,
    • 1-2 płaskie łyżki cukru,
    • 1 łyżka wody,
    • 1 łyżka miodu,
    • DODATKOWO:
    • Olej do smażenia,
    • Kilka świeżych truskawek do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pancakes Placki Naleśniki

Cytrynowe pancakes z makiem i sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PANCAKES: Cytrynę sparzamy i ścieramy z niej skórkę.
    Mieszamy ze sobą mleko i sok z cytryny. Odstawiamy je na 5 minut. W tym czasie mleko się zetnie.
    W drugiej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, mak i skórkę z cytryny.
    Do mleka dodajemy przestudzone, rozpuszczone masło, jajko, ekstrakt z wanilii i mieszamy do połączenia. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy do połączenia. W cieście mogą pozostać grudki, nie należy się nimi przejmować.
    Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Nakładamy łyżką porcję ciasta i smażymy placuszki na wolnym ogniu na rumiano z obu stron. 1 łyżka ciasta = 1 placuszek.
    Placki serwujemy ciepłe polane gorącym sosem truskawkowym z dodatkowymi świeżymi truskawkami.
    SOS TRUSKAWKOWY: Do rondelka wkładamy truskawki, podlewamy je łyżką wody, dodajemy cukier. Podgrzewamy całość na wolnym ogniu. Co jakiś czas mieszamy. Podgrzewamy całość do momentu aż cukier się rozpuści. Dodajemy miód i jeszcze chwilkę trzymamy na ogniu. Wówczas sos miksujemy blenderem na gładko. Jeśli sos jest za rzadki to wstawiamy go na mały gaz i podgrzewamy dalej co jakiś czas mieszając aż zgęstnieje.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować