Cytrynowe pancakes z makiem

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, pulchne placuszki na spokojne śniadanie z rodziną.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    180 ml mleka
    2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    2 łyżki masła
    2 łyżki suchego maku
    sok i starta skórka z 1 cytryny
    po 1 płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
    szczypta soli

Cytrynowe pancakes z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić w rondelku i wystudzić.
    Mąkę, mleko, śmietanę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól zmiksować na gładkie ciasto. Na końcu dodać wystudzone płynne masło oraz skórkę startą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dokładnie wymieszać.
  • 2. Na patelni posmarowanej masłem lub olejem smażyć pankejki.

Porady

Podawać z miodem lub posypane cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy