Pyszne, pulchne placuszki na spokojne śniadanie z rodziną.
25 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
220 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
180 ml mleka
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki masła
2 łyżki suchego maku
sok i starta skórka z 1 cytryny
po 1 płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
szczypta soli
Cytrynowe pancakes z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić w rondelku i wystudzić.
Mąkę, mleko, śmietanę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól zmiksować na gładkie ciasto. Na końcu dodać wystudzone płynne masło oraz skórkę startą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dokładnie wymieszać.
2.Na patelni posmarowanej masłem lub olejem smażyć pankejki.
Komentarze