Ciastka cytrynowe orzeszki z mocno cytrynowym nadzieniem

4.51 (148 ocen)

  • 60 min

Pyszne orzeźwiające nadzienie i delikatny posmak w ciasteczku wspaniale się uzupełnia podbijając smak. Foremki wystarczy wysmarować tylko przed pierwszym wyłożeniem później bez problemu już ciasteczka wyskakują z foremek. Spróbujcie są pyszne, krem należy wykonać kilka godzin wcześniej.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto

    30 dag mąki
    10 dag margaryny
    10 dag cukru pudru
    2 jajka
    skórka starta z jednej sparzonej wcześniej wrzątkiem cytryny

    Krem

    2 jajka
    4 łyżki cukru
    3/4 kostki masła
    1 cytryna
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Ciastka cytrynowe orzeszki z mocno cytrynowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Z podanych składników zagnieść ciasto, foremki do orzeszków delikatnie natłuścić margaryną, foremki wyłożyć ciastem tworząc wgłębienie. Pieczemy w 180 C około 10 minut, z termoobiegiem 8 minut. Upieczone zaraz wykładać na blaszkę, wystudzić foremki i ponownie wypełnić ciastem i tak do wykończenia ciasta. Wychodzi około 50 orzeszków złożonych.
  • 2. Krem
    Umyte i wyparzone jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie umieszczamy miskę nad gotującą się wodą i ubijamy nad parą do znacznego zgęstnienia masy około 10 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
    Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżce masy jajecznej za każdym razem dokładnie miksujemy , na końcu dodajemy startą skórkę i sok z połówki cytryny. Krem odstawiamy by smaki dobrze się połączyły. Napełniamy orzeszki kremem i łączymy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować