Cytrynowe muffinki z kremem

4.99 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotuję, haftuję, robię kartki na przeróżne okazje i słucham muzyki, zwłaszcza jazzu.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 12,5 dag masła
    ● 12,5 dag cukru
    ● starta skórka z 1 cytryny
    ● 2 jajka
    ● 15 dag mąki
    ● 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem cytrynowy:
    ● 5 dag masła
    ● 12,5 dag cukru pudru
    ● starta skórka 1 z cytryny
    ● łyżka soku z cytryny
    Oraz: kilka truskawek do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.99 (172 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Muffinki

Cytrynowe muffinki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: masło
    ucieramy do białości.
    Nie przerywając
    ucierania,
    stopniowo dodajemy
    cukier, a następnie
    skórkę
    z cytryny i jajka.
    Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do
    pieczenia. Mieszamy. Ciasto
    przekładamy do foremek
    i pieczemy ok. 18 minut
    w temp. 180 °C. Studzimy.
  • 2. Krem cytrynowy: masło
    ucieramy do białości. Nie
    przerywając ucierania, stopniowo
    dodajemy cukier puder,
    a następnie sok i skórkę
    z cytryny. Wykładamy na muffinki.
    Wstawiamy do lodówki.
  • 3. Truskawki myjemy, osuszamy
    i usuwamy szypułki.
    Tuż przed podaniem dekorujemy
    babeczki.

Porady

Babeczki można też podać z bitą śmietaną i polać sosem owocowym lub roztopioną czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować