Gotuję, haftuję, robię kartki na przeróżne okazje i słucham muzyki, zwłaszcza jazzu.
Składniki:
Ciasto:
● 12,5 dag masła
● 12,5 dag cukru
● starta skórka z 1 cytryny
● 2 jajka
● 15 dag mąki
● 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem cytrynowy:
● 5 dag masła
● 12,5 dag cukru pudru
● starta skórka 1 z cytryny
● łyżka soku z cytryny
Oraz: kilka truskawek do dekoracji
Cytrynowe muffinki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: masło
ucieramy do białości.
Nie przerywając
ucierania,
stopniowo dodajemy
cukier, a następnie
skórkę
z cytryny i jajka.
Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia. Mieszamy. Ciasto
przekładamy do foremek
i pieczemy ok. 18 minut
w temp. 180 °C. Studzimy.
2.Krem cytrynowy: masło
ucieramy do białości. Nie
przerywając ucierania, stopniowo
dodajemy cukier puder,
a następnie sok i skórkę
z cytryny. Wykładamy na muffinki.
Wstawiamy do lodówki.
3.Truskawki myjemy, osuszamy
i usuwamy szypułki.
Tuż przed podaniem dekorujemy
babeczki.
Porady
Babeczki można też podać z bitą śmietaną i polać sosem owocowym lub roztopioną czekoladą.
Komentarze