Cytrynowe muffinki

0 (0 ocen)

  • 60 min

szybkie do wykonania i orzeźwiające - w sam raz do niedzielnej kawki ;) tak proste, że moja 3,5 letnia córeczka sobie z nimi radzi prawie sama :)

  • 60 min

Składniki:

  • * 280 g mąki
    * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    *1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    * szczypta soli
    *220 g miękkiego masła
    * 180 g cukru
    * 4 jajka
    *skórka otarta z 2 cytryn
    * sok wyciśnięty z jednej cytryny

Cytrynowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem przez około 4-5 minut. Dodajemy po jednym jajku. Potem mąkę i skórkę z cytryny. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Całość ucieramy do uzyskania jednolitej masy.
    Przekładamy do papilotek (do 2/3 wysokości) i pieczemy na złoty kolor.
    Muffinki można oczywiście ozdobić, posypać cukrem pudrem, lub polać polewą. Ale u mnie znikają w takiej prostej formie ;)

Porady

można ozdobić stopioną czekoladą i kandyzowaną skórką czekoladową :)

Komentarze

Podobne przepisy