0,5 kg mąki
25 dag margaryny
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru + do posypania
1 łyżeczka proszku do pieczenia
utarta skórka z cytryny (sparzona)
dżem morelowy
Sposób przygotowania przepisu:
Cytrynowe kocie oczka
1.
Mąkę przesiewamy na stolnicę.
Dodajemy margarynę, jajko, cukier puder, żółtko, proszek do pieczenia oraz utartą skórkę z cytryny. Wyrabiamy kruche ciasto. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę.
2.
Następnie cienko rozwałkowujemy. Z jednej połowy wycinamy szklanką krążki, a z drugiej połowy - krążki z 2 dziurkami (można je wyciąć naparstkiem). Ciastka wykładamy na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 200 stopni około 15 minut, do ich zarumienienia. Następnie przestudzone lekko krążki smarujemy dżemem bądź nutellą i przykrywamy to ciastkiem z dziurkami. Na koniec posypujemy je cukrem pudrem.
Porady
Ciasteczka można polać lukrem
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze