Cytrynowe ciasto z jabłkami i biszkoptem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto- Zmiksować masło z cukrem i jajkami.Przesiać tam mąkę z proszkiem, dodać śmietanę, sok i zmiksować na niskich obrotach miksera.Podzielić na trzy części. Dwie części ciasta rozsmarować na blaszkę 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej. Pozostawiona część ciasta będzie jako kruszonka.
2.owoce-Jabłka obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na ciasto posypane bułką tartą.Można oprószyć cynamonem, ja nie dawałam żeby smak jego nie zdominował cytryny.
3.biszkopt- Białka ubić ze szczyptą soli,potem cukrem.Dodawać po żółtku i ubijać.Stopniowo przesiewać do piany, budynie z mąką i proszkiem,dodać sok.Ciągle mieszając łopatką ale nie długo. Wylać po jabłkach.
4.kruszonka-Pozostawione ciasto, porozkładać dwoma łyżkami w formie kleksów.
5.Piec ok.1 godz. w 175*C. Pod koniec pieczenia przykryć papierem do pieczenia jak za bardzo brązowieje.
6.lukier-Przesiać cukier puder, dodać ekstrakt cytrynowy, albo sok z połowy cytryny.Dodawać powoli gorącej wody i mieszać na lejącą papkę. Polać zaraz ''za nitką'' górę przestygniętego ciasta.
Komentarze