CYTRYNOWE CIASTO Z JABŁKAMI I BISZKOPTEM

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto kruche o smaku cytrynowym z jabłkami. Ciasto również z biszkoptem i polane lukrem cytrynowym. Ciasto wyszło miękkie i pyszne.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto cytrynowe:
    -250 g. masła
    -100 g. cukru
    -4 jajka
    -sok z 1/2 cytryny
    -450 g. mąki
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -3 łyżki gęstej śmietany 18 %

    owoce:
    -ok. 1 kg. jabłek
    -bułka tarta
    -cynamon-opcjonalnie

    biszkopt cytrynowy:
    -4 jajka
    -3/4 szklanki cukru
    -2 budynie cytrynowe
    -2 łyżki mąki
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -sok z 1/2 cytryny

    lukier cytrynowy :
    -150 g. cukru pudru
    -1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
    -ok.2 łyżek gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z jabłkami Ciasto

Cytrynowe ciasto z jabłkami i biszkoptem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CYTRYNOWE CIASTO Z JABŁKAMI I BISZKOPTEM 1. ciasto- Zmiksować masło z cukrem i jajkami.Przesiać tam mąkę z proszkiem, dodać śmietanę, sok i zmiksować na niskich obrotach miksera.Podzielić na trzy części. Dwie części ciasta rozsmarować na blaszkę 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej. Pozostawiona część ciasta będzie jako kruszonka.
  • CYTRYNOWE CIASTO Z JABŁKAMI I BISZKOPTEM 2. owoce-Jabłka obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na ciasto posypane bułką tartą.Można oprószyć cynamonem, ja nie dawałam żeby smak jego nie zdominował cytryny.
  • CYTRYNOWE CIASTO Z JABŁKAMI I BISZKOPTEM 3. biszkopt- Białka ubić ze szczyptą soli,potem cukrem.Dodawać po żółtku i ubijać.Stopniowo przesiewać do piany, budynie z mąką i proszkiem,dodać sok.Ciągle mieszając łopatką ale nie długo. Wylać po jabłkach.
  • CYTRYNOWE CIASTO Z JABŁKAMI I BISZKOPTEM 4. kruszonka-Pozostawione ciasto, porozkładać dwoma łyżkami w formie kleksów.
  • CYTRYNOWE CIASTO Z JABŁKAMI I BISZKOPTEM 5. Piec ok.1 godz. w 175*C. Pod koniec pieczenia przykryć papierem do pieczenia jak za bardzo brązowieje.
  • CYTRYNOWE CIASTO Z JABŁKAMI I BISZKOPTEM 6. lukier-Przesiać cukier puder, dodać ekstrakt cytrynowy, albo sok z połowy cytryny.Dodawać powoli gorącej wody i mieszać na lejącą papkę. Polać zaraz ''za nitką'' górę przestygniętego ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować