Cytrynowe ciasto z borówkami i kruszonką

4 (2 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne sezonowe ciasto które nie wymaga dużego wkładu pracy i pachnące latem.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej w tym 1 kisiel cytrynowy
    2/3 szklanki cukru
    2/3 szklanki oleju- u mnie słonecznikowy
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Sok z 1/2 cytryny

    Kruszonką:
    5 dag cukru
    5 dag masła
    5 dag mąki pszennej

    Borówki amerykańskie lub czarne jagody

    Forma: tortownica 20 cm/20 cm
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Cytrynowe ciasto z borówkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonką: Składniki kruszonki wymieszać tak aby zrobił się "piasek", wstawić do zamrażalnika na czas przygotowania ciasta.
  • 2. Ciasto: Cale jajka ubić z cukrami do białości, następnie partiami dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz olej. Na końcu dać sok z cytryny. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, ułożyć umyte i oczyszczone z ogonków borówki, posypać kruszonką. Pieczenie 60 minut w temp. 170 stopni, do suchego patyczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować