Cytrynowe babeczki z kremem i owocami

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Kruche i delikatne babeczki z pysznym kremem.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na około 60 babeczek:

    600 g mąki tortowej (w UK mąka 00)
    400 g zimnego masła
    4 duże żółtka
    Szczypta soli
    180 g cukru pudru
    skórka z 3-4 cytryn, nienawoskowanych

    Składniki na krem i dekoracje:

    2 duże żółtka
    2 szklanki mleka
    pół szklanki cukru (można użyć ciut więcej)
    opakowanie budyniu waniliowego
    2 pełne łyżki mąki pszennej
    200 gramów masła
    2 laski wanilii lub 2 łyżeczki esencji waniliowej
    2 listki żelatyny lub 1 łyżeczka żelatyny w proszku (opcjonalnie; dodaję jeśli jest bardzo gorąco lub mam przewieźć babeczki)
    świeże owoce
    dżem morelowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cytrynowe babeczki z kremem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie babeczek: Do dużej miski przełóż wszystkie składniki i miksuj końcówką - hakiem. (Jeśli nie masz odpowiedniego miksera zagnieć ciasto ręcznie.)
  • 2. Kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę wyłóż je na stolnicę.
  • 3. Zagnieć ciasto, owiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
  • Cytrynowe babeczki z kremem i owocami 4. Wyłóż ciastem foremki.
  • 5. Babeczki piecz w 180 stopniach do zarumienienia. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
  • 6. Wykonanie kremu: Włóż listki żelatyny do zimnej wody i pozostaw je na kilka minut.
  • 7. 1,5 szklanki mleka zagotuj z cukrem, masłem i wanilią (przed gotowaniem wanilię przepołów i wybierz z jej środka ziarenka).
  • 8. Żółtka, mąkę, budyń w proszku i pół szklanki mleka wymieszaj za pomocą trzepaczki, aby nie było grudek.
  • 9. Do wrzącego mleka wlewaj płyn jajeczno-mączny. Mieszaj bardzo intensywnie trzepaczką, aż masa będzie bardzo gęsta.
  • 10. Wyciśnij żelatynę z nadmiaru wody i dodaj do budyniu. Mieszaj do rozpuszczenia.
  • 11. Odstaw krem do ostudzenia. Chłodny wyciskaj za pomocą szprycy na babeczki.
  • 12. Udekoruj krem kawałkami owoców.
  • Cytrynowe babeczki z kremem i owocami 13. Podgrzej dżem morelowy i płynnym posmaruj owoce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Kiwi Maliny Truskawki Dżem owocowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować