Cytrynowe babeczki pełne róż

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Delikatne z wyraźnym smakiem cytryny, słodko kwaśnym kremem i pysznymi marcepanowymi różyczkami.

Składniki:

  • Ciasto:

    1 szklanka mąki
    3 jajka
    Sok z jednej niedużej cytryny
    0,5 szklanki cukru
    Skórka otarta z cytryny
    100g masła
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:

    120g mascarpone
    1 łyżka soku z cytryny
    Cukier puder do smaku

    Różyczki:

    100g masy marcepanowej
    Czerwony barwnik spożywczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Cytrynowe babeczki pełne róż - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki z różyczkami 1. Jajka zmiksować z cukrem, następnie dodać roztopione i ostudzone masło, sok i skórkę z cytryny, cukier, a na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

    Ciasto nakładać do papilotek i piec w 180' do suchego patyczka ok. 25-30 minut.

    Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, odstawić do lodówki.



    Masę marcepanową "kolorujemy" barwnikiem. Formujemy z niej sporo niewielkich kulek.

    Każdą kulkę spłaszczamy i kroimy na pół.

    Układamy obok siebie "płatki" najlepiej po 7 sztuk ( niech lekko na siebie nachodzą ) i rolujemy je tworząc różyczki.

    Ostudzone babeczki dekorujemy kremem, a na środku kładziemy kilka różyczek.

Porady

Zamiast marcepanu można użyć czekolady plastycznej lub masy cukrowej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Marcepan Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować