Cytrynowe babeczki

0 (0 ocen)

Babeczki są piękna dekoracją Wielkanocnego stołu, ale zapewniam, ze o każdej porze roku smakują wybornie.

Składniki:

  • 220 gram masła
    220 gram mąki pszennej
    150 gram cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jajka
    1 cytryna
    Lukier:
    1/2 szklanki cukru pudru

Cytrynowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cytrynowe babeczki 1. Masło utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodać po jednym jajku na zmianę z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec do ciasta dodać otarta skórkę z cytryny i 1 łyżeczkę soku.
    Przygotowanym ciastem napełnić foremki do 3/4 wysokości, piec 20 minut w 180 st.
  • cytrynowe babeczki 2. Po upieczeniu wystudzić i polać po wierzchu lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z do odpowiedniej gęstości z sokiem wyciśniętym z cytryny ( lukier wychodzi kwaśny więc jeśli ktoś takiego nie lubi może sok zastąpić wodą), moje babeczki były dodatkowo ozdobione kolorowym lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy