Cytrynowe babeczki

0 (0 ocen)

Pyszne i bardzo aromatyczne cytrynowe babeczki. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

Składniki:

  • 565 g mąki pszennej
    270 g miękkiego masła lub margaryny
    210 g cukru
    3 łyżki cukru waniliowego
    5 jajek
    150 ml soku wieloowocowego
    75 ml soku z cytryny
    skórka starta z dużej cytryny
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

Cytrynowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło lub margarynę ucieramy razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz skórką startą z jednej dokładnie wyszorowanej i wyparzonej cytryny. Gdy powstanie jednolita masa stopniowo dodajemy po jednym jajku. Każde następne, gdy poprzednie "pochłonie" masa. Do połączonych składników na przemian dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,solą oraz połączone soki. Całość dokładnie miksujemy.
    Gotową masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości.
    Babeczki pieczemy w temp.180 st przez około 30 minut.
    Z tej ilości ciasta wyszło mi 36 babeczek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy