Pyszne i bardzo aromatyczne cytrynowe babeczki. Doskonały dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki:
565 g mąki pszennej
270 g miękkiego masła lub margaryny
210 g cukru
3 łyżki cukru waniliowego
5 jajek
150 ml soku wieloowocowego
75 ml soku z cytryny
skórka starta z dużej cytryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Cytrynowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło lub margarynę ucieramy razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz skórką startą z jednej dokładnie wyszorowanej i wyparzonej cytryny. Gdy powstanie jednolita masa stopniowo dodajemy po jednym jajku. Każde następne, gdy poprzednie "pochłonie" masa. Do połączonych składników na przemian dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,solą oraz połączone soki. Całość dokładnie miksujemy.
Gotową masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości.
Babeczki pieczemy w temp.180 st przez około 30 minut.
Z tej ilości ciasta wyszło mi 36 babeczek.
Komentarze