Cytrynowa tarta na kokosowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Delikatny,puszysty deser na zimno:),pyszności:)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych
    200 g białej czekolady
    1 duża cytryna
    4 łyżeczki żelatyny
    5 czubatych łyżek cukru pudru
    250 g serka mascarpone
    180 ml śmietany 30%
    2 kostki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Cytrynowa tarta na kokosowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • spód kokosowy 1. Wiórki wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i uprażyć je. Trwa to około 4-5 minut. Wyjąć i ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciepłej czekolady wsypać uprażone wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać,aby składniki dobrze się połączyły. Przygotowana masą wylepić foremkę (jeśli nie macie silikonowej proponuję najpierw wyłożyć ja folią spożywczą co pozwoli na łatwiejsze wyjęcie tarty),wylepić boki i spód. Odstawić do lodówki na około godzinę.
  • masa cytrynowa 2. Cytrynę porządnie wyszorować,osuszyć i zetrzeć skórkę a następnie wycisnąć sok. Dla pewności przelać sok przez siteczko. Do soku wsypać żelatynę i wymieszać. Odstawić do napęcznienia, na około 5 minut. Po tym czasie podgrzać żelatynę w kąpieli wodnej aż do rozpuszczenia. Do miski przełożyć serek mascarpone,dodać skórkę cytryny oraz 3 łyżki cukru pudru oraz rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać mikserem na średnich obrotach. W drugiej misce ubić śmietanę z pozostałym cukrem na sztywno. Dodać śmietanę do sera i na średnich obrotach miksera połączyć ze sobą. Gotową masę cytrynową wyłożyć na spód kokosowy i odstawić do lodówki do stężenia deseru. Przed podaniem posypać startą na drobnych oczkach czekoladą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować