Cytrynowa tarta dla cukrzyków

4.5 (155 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Doskonały deser bez cukru

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    Pół kostki masła
    Pół szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    2 łyżki ksylitolu
    Masa 1:
    1 budyń waniliowy bez cukru
    Sok z 1 cytryny
    1.5 szklanki wody
    4 łyżki ksylitolu
    Masa 2:
    1 duży jogurt grecki
    1 mała śmietana 12 %
    3 łyżki żelatyny
    2 łyżki ksylitolu
    Skórka z limonki
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Cytrynowa tarta dla cukrzyków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy ciasto kruche i wykładamy nim formę do tarty. Lekko nacinamy spód w kilku miejscach. Pieczemy około 20 minut aż ciasto będzie rumiane.
    Z soku , wody i ksylitolu oraz budyniu gotujemy budyń. Jeszcze ciepły wylewamy na upieczone i wystudzone ciasto.
    Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach wody. Rozpuszczamy. Jogurt ubijamy ze śmietaną i ksylitolem. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Gdy masa zaczyna tężeć wykładamy ją na wystudzony budyń. Wierzch posypujemy skórka otartą z limonki . Tartę chłodzimy.

Porady

Ciasto chłodzimy kilka godzin. Wtedy lepiej się kroi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Z cykorii dla cukrzyków

To może cię zainteresować