Ciasto:
Pół kostki masła
Pół szklanki mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki ksylitolu
Masa 1:
1 budyń waniliowy bez cukru
Sok z 1 cytryny
1.5 szklanki wody
4 łyżki ksylitolu
Masa 2:
1 duży jogurt grecki
1 mała śmietana 12 %
3 łyżki żelatyny
2 łyżki ksylitolu
Skórka z limonki
Cytrynowa tarta dla cukrzyków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagniatamy ciasto kruche i wykładamy nim formę do tarty. Lekko nacinamy spód w kilku miejscach. Pieczemy około 20 minut aż ciasto będzie rumiane.
Z soku , wody i ksylitolu oraz budyniu gotujemy budyń. Jeszcze ciepły wylewamy na upieczone i wystudzone ciasto.
Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach wody. Rozpuszczamy. Jogurt ubijamy ze śmietaną i ksylitolem. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Gdy masa zaczyna tężeć wykładamy ją na wystudzony budyń. Wierzch posypujemy skórka otartą z limonki . Tartę chłodzimy.
Porady
Ciasto chłodzimy kilka godzin. Wtedy lepiej się kroi.
Komentarze