Cytrynowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane jabłka utrzeć na na tarce o dużych oczkach. Dodać do jabłek cukier, skórkę otartą z 1 cytryny i sok z 1,5 cytryny. Wymieszać i odstawić.
2.Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Trudno się wyrabia, bo ciasto początkowo się bardzo kruszy. Następnie ciasto podzielić na 2 części
(1/3 + 2/3). Mniejszą część dać do zamrażalnika. Drugą część równomiernie rozłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i posypać obficie bułką tartą.
Jabłka lekko odcisnąć z nadmiaru soku dodać do nich suchą żelatynę i dokładnie wymieszać. Rozłożyć równo na ciasto znajdujące się w blaszce.
Posypać bułką tartą.
Na jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażalnika, jednolitą
warstwą.
3.Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni około 45 minut (do suchego patyczka).
Ciasto po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Porady
Sok pozostały z odciśnięcia jabłek, można wykorzystać do sporządzenia aromatycznego, orzeźwiającego napoju.
Komentarze