Cytrynowa szarlotka

0 (0 ocen)

  • 35 min

Bardzo delikatna szarlotka o cudownym, cytrynowym smaku. Idealna na romantyczną kolację przy kawie. Prosty przepis a efekt - palce lizać!.

  • 35 min

Składniki:

  • Forma w kształcie serca
    Składniki ciasto:
    1,5 szklanki mąki + do podsypania
    Szczypta soli
    15 g świeżych drożdży
    2 żółtka
    2 łyżki cukru
    1 łyżka gęstej śmietany
    ½ kostki margaryny(u mnie Kasia)
    Nadzienie jabłkowe:
    4 duże winne jabłka
    3 łyżki cukru
    1 kisiel cytrynowy
    2 łyżki bułki tartej
    Lukier:
    ¾ szklanki cukru pudru
    Sok z 1 cytryny

Cytrynowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę ze szczyptą soli przenieść na stolnicę, dodać śmietanę o temp. pokojowej, cukier, wkruszyć drożdże, wymieszać. Następnie dodać żółtka i tłuszcz. Posiekać, zagnieść ciasto, podzielić na 2 części.
    Jabłka obrać, wydrążyć środki, pokroić w drobną kostkę, przesypać do garnka o podwójnym dnie, podlać niewielką ilością wody, rozgotować jabłka, dodać cukier, smażyć całość około 2 minut. Następnie wlać kisiel, rozmieszany w niewielkiej ilości wody, zagotować, przestudzić.
    Ciasto rozwałkować na cienki placek na kształt formy, wyłożyć dno i boki. Posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka, przykryć drugim plackiem. Nadmiar ciasta wcisnąć do środka.
    Piec 30 minut w temp. 180 stopni na rumiany kolor.
    Składniki lukru utrzeć ze sobą, wylać dekoracyjnie na upieczone, przestudzone ciasto,schłodzić.

Porady

1. do jabłek można dodać startą skórkę z cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy