Cytrynowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mąkę ze szczyptą soli przenieść na stolnicę, dodać śmietanę o temp. pokojowej, cukier, wkruszyć drożdże, wymieszać. Następnie dodać żółtka i tłuszcz. Posiekać, zagnieść ciasto, podzielić na 2 części.
Jabłka obrać, wydrążyć środki, pokroić w drobną kostkę, przesypać do garnka o podwójnym dnie, podlać niewielką ilością wody, rozgotować jabłka, dodać cukier, smażyć całość około 2 minut. Następnie wlać kisiel, rozmieszany w niewielkiej ilości wody, zagotować, przestudzić.
Ciasto rozwałkować na cienki placek na kształt formy, wyłożyć dno i boki. Posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka, przykryć drugim plackiem. Nadmiar ciasta wcisnąć do środka.
Piec 30 minut w temp. 180 stopni na rumiany kolor.
Składniki lukru utrzeć ze sobą, wylać dekoracyjnie na upieczone, przestudzone ciasto,schłodzić.
Komentarze