Danie nie drogie,szybkie w przygotowaniu,błyskawicznie znika z talerza.
Składniki:
6 szt. filet z ryby morskiej /uzależnione od ilości osób/
1/2 szt. cebuli
1 łyżka śmietany 18%
60 dkg. ziemniaki
sól,pieprz cytrynowy,bazylia,sok z cytryny,skórka
cytrynowa suszona,mąka do panierowania,olej do
smażenia.
Cytrynowa rybka na niedzielny obiad - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Filety umyć / jeśli są mrożone to
rozmrozić/,osuszyć,skropić sokiem z cytryny,posypać
przyprawami
2.Rybę obtoczyć w mące.Na patelni rozgrzać
olej,usmażyć z dwóch stron rybę,wyłożyć na papierowy
ręcznik celem odsączenia nadmiaru tłuszczu.
3.
Na powstałym
tłuszczu ze smażenia ryby usmażyć drobno pokrojoną
cebulkę,przyprawić solą,pieprzem cytrynowym,wlać
śmietanę i smażyć do czasu wysmażenia się śmietany.
4.Ziemniaki obrać,umyć i ugotować do miękkości w osolonej
wodzie,odcedzić,odparować i utłuc na gładką masę
dodając sam olej ze smażenia cebuli / cebulkę
pozostawić/. Rozłożyć dekoracyjnie na talerzu ziemniaki
np. w kształcie ryby,posypać usmażoną cebulką,położyć
filety,ozdobić.
Porady
Podawać np. z surówką z selera lub inną
w/g uznania.
Komentarze