CYTRYNOWA RYBKA NA NIEDZIELNY OBIAD

0 (0 ocen)

Danie nie drogie,szybkie w przygotowaniu,błyskawicznie znika z talerza.

Składniki:


  • 6 szt. filet z ryby morskiej /uzależnione od ilości osób/
    1/2 szt. cebuli
    1 łyżka śmietany 18%
    60 dkg. ziemniaki
    sól,pieprz cytrynowy,bazylia,sok z cytryny,skórka
    cytrynowa suszona,mąka do panierowania,olej do
    smażenia.

Cytrynowa rybka na niedzielny obiad - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cytrynowa rybka na niedzielny obiad 1.




    Filety umyć / jeśli są mrożone to
    rozmrozić/,osuszyć,skropić sokiem z cytryny,posypać
    przyprawami


  • cytrynowa rybka na niedzielny obiad 2. Rybę obtoczyć w mące.Na patelni rozgrzać
    olej,usmażyć z dwóch stron rybę,wyłożyć na papierowy
    ręcznik celem odsączenia nadmiaru tłuszczu.
  • cytrynowa rybka na niedzielny obiad 3.
    Na powstałym
    tłuszczu ze smażenia ryby usmażyć drobno pokrojoną
    cebulkę,przyprawić solą,pieprzem cytrynowym,wlać
    śmietanę i smażyć do czasu wysmażenia się śmietany.
  • 4. Ziemniaki obrać,umyć i ugotować do miękkości w osolonej
    wodzie,odcedzić,odparować i utłuc na gładką masę
    dodając sam olej ze smażenia cebuli / cebulkę
    pozostawić/. Rozłożyć dekoracyjnie na talerzu ziemniaki
    np. w kształcie ryby,posypać usmażoną cebulką,położyć
    filety,ozdobić.

Porady

Podawać np. z surówką z selera lub inną w/g uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy