cytrynowa panna cotta z granatem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Z pieczenia ciasta została mi połówka dużego granatu więc dodając to, co akurat miałam stworzyłam cytrynowy deser w stylu włoskiej panna cotty. Jest bardzo lekki i kremowy w smaku, doskonały aby podać go po sytym obiedzie lub na romantyczną kolację.

  • 20 min

Składniki:

  • na 5 sztuk:
    125 ml śmietanki kremówki
    125 ml mleka
    40 g cukru
    1 opakowanie galaretki cytrynowej
    1/2 granatu

Cytrynowa panna cotta z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę galaretki rozpuścić w nieco ponad połowie szklanki wody. Na dnie silikonowych foremek do muffinek lub w małych filiżankach ułożyć pestki granatu i zalać wystudzoną galaretką, odstawić do stężenia. Resztę galaretki rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku. Kremówkę, mleko i cukier zagotować mieszając, zdjąć z ognia, wlać galaretkę i dokładnie wymieszać. Wystudzić na następnie przelać do foremek. Odstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Przed podaniem przełożyć na małe talerzyki i udekorować granatem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy