Blaszka o wymiarach 25x40cm
Ciasto kruche:
40 dag mąki
20 dag margaryny
14 dag cukru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 – 3 łyżki śmietany
5 dag kokosu lub posiekanych orzechów włoskich
Masa jabłkowa:
1,2 kg jabłek
1 kisiel cytrynowy z cukrem
Sok z połowy cytryny
Cukier do smaku
Beza białkowa:
6 białek
1 szkl cukru
Masa budyniowa:
0,5 l mleka
0,5 szkl cukru
Cukier waniliowy
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Sok i skórka otarta z jednej cytryny
150g masła
Cytrynowa pani walewska z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Mąkę posiekać z margaryną, cały czas siekając dodać cukier, proszek, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie podzielić na dwie równe części, rozwałkować i przenieść za pomocą wałka do dwóch takich samych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Letnią masę jabłkową podzielić na dwie części i przełożyć na surowe ciasta w blaszkach. Na wierzch każdego z nich wyłożyć po równo pianę z białek. Jedno ciasto posypać delikatnie kokosem lub orzechami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 – 40 minut. Do zrumienienia piany. W ten sposób upiec drugi placek. Wystudzić. Na ciasto bez dodatków przełożyć masę budyniową, przykryć ciastem z posypką kokosową.
2.Masa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dusić, aż odparuje nadmiar płynu. Na koniec wlać rozmieszany w ¼ szklanki wody kisiel oraz sok z cytryny, posłodzić do smaku. Całość gotować ok. 1 minuty, aż masa zgęstnieje. Przestudzić.
3.Beza białkowa: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i miksować do całkowitego jego rozpuszczenia.
4.Masa budyniowa: Odlać 0,5 szkl mleka pozostałe mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrami dolewając powoli mleko oraz obie mąki. Roztwór wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń cały czas energicznie mieszając. Zimny utrzeć z masłem, skórką oraz sokiem z cytryny.
Komentarze