Cytrynowa nalewka z pigwy

4.49 (197 ocen)

Zdobywca nagrody

Słodziutka i łagodna a przy tym delikatnie rozgrzewa nasze wnętrze.

Składniki:

  • 2 kg pigwy
    1 litr spirytusu
    0,5 litra wódki
    żółta cienka skórka z 2 cytryn
    1 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Cytrynowa nalewka z pigwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pigwę dokładnie umyć i wydrylować z gniazd nasiennych.Zostawić tylko 10 ziarenek a pozostałe wyrzucić.Owoce wraz z ziarenkami dać do wysokiego słoja.Zasypać cukrem na 2 tygodnie,co jakiś czas można zamieszać zawartość słoja.Następnie zlać klarowny sok znad owoców do innego naczynia a do owoców dodać żółte skórki z cytryny cienko obrane tak żeby nie było gorzkiej białej skórki i zalać spirytusem.Odstawić na kolejne 2 tygodnie.Zlać spirytus i połączyć go z sokiem i wódką.Wówczas odstawić na 3 miesiące.Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować