Cytrynowa karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Margarynę zagotowujemy ze szklanką wody i odrobiną soli, zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę stale mieszając, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencje. Studzimy. Do ostudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i ucieramy. Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy na blaszkach o wymiarach 25cm na 35cm wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 35 min w 200o C.
2.Krem:Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, gdy ugotowany budyń zdejmiemy z ognia wsypujemy do niego 1 galaretkę stale mieszając aby się rozpuściła. Studzimy. Drugą galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, wylać do płaskiego naczynia wyłożonego folią i pozostawić do stężenia. Gdy galaretka stężeje wyjąć razem z folią i pokroić w kostkę.
Masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem i kilkoma kroplami olejku cytrynowego. Do utartego masła dodawać stopniowo po 1 łyżce budyniu stale mieszając. Do kremu wrzucić kostki galaretki i delikatnie wymieszać łyżką.
3.Kremem przełożyć placki i posypać cukrem pudrem. Schłodzić.
Komentarze