Cytrynowa karpatka

5 (175 ocen)

Wzbogacona forma tradycyjnej karpatki, ale równie pyszna.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szkl. wody
    ½ margaryny
    1 szkl. mąki
    5 jajek
    szczypta soli
    Krem:
    ½ litra mleka
    bydyń śmietankowy
    olejek cytrynowy
    1 kostka masła
    2 galaretki cytrynowe
    1/2 szkl. cukru
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Karpatka Desery Galaretki

Cytrynowa karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę zagotowujemy ze szklanką wody i odrobiną soli, zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę stale mieszając, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencje. Studzimy. Do ostudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i ucieramy. Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy na blaszkach o wymiarach 25cm na 35cm wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 35 min w 200o C.
  • Do budyniu dodajemy galaretkę. 2. Krem:Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, gdy ugotowany budyń zdejmiemy z ognia wsypujemy do niego 1 galaretkę stale mieszając aby się rozpuściła. Studzimy. Drugą galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, wylać do płaskiego naczynia wyłożonego folią i pozostawić do stężenia. Gdy galaretka stężeje wyjąć razem z folią i pokroić w kostkę.
    Masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem i kilkoma kroplami olejku cytrynowego. Do utartego masła dodawać stopniowo po 1 łyżce budyniu stale mieszając. Do kremu wrzucić kostki galaretki i delikatnie wymieszać łyżką.
  • 3. Kremem przełożyć placki i posypać cukrem pudrem. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować