Cytrynowa chmurka

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Polecam to ciasto każdemu, jedno z najlepszych jakie jadłam:) Lekkie i puszyste, do tego cytrusowy smakowity i delikatny krem:) Forma taka jak przy pozostałych moich wypiekach tego typu: 24cm x 33cm

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    - 5 jaj
    - 3/4 szkl. mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki krupczatki oraz maki ziemniaczanej
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    - pół szkl. cukru

    Krem:

    - 2 duże cytryny
    - otarta skórka z jednej cytryny
    - 2 budynie waniliowe bez cukru
    - 3/4 szkl. cukru
    - szkl. wody
    - kostka dobrego masła
    - pół kostki margaryny "palmy z murzynkiem"

    Bita śmietana:

    - 500 ml śmietany kremówki
    - 2 czubate łyżki cukru pudru
    - 2 fixy do bitej śmietany (użyłam te po 9 gram)

    Lukier:

    - 3/4 szkl. cukru pudru
    - sok z jednej małej cytryny
    - sok z ćwiartki pomarańcza
    - otarta skórka z cytryny
    - skórka kandyzowana pomarańczowa (niekoniecznie)

    Dodatkowo na wierzch bitej:

    - 10 szt. biszkoptów lub herbatników - pokruszyć

Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cytrynowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt z podanych składników. Krem: Do rondelka wlać szklankę wody, sok z 2-ch cytryn, dodać otartą skórkę oraz cukier - zagotować, budynie rozpuścić w 1/3 szkl. zimnej wody, wlać i ugotować na konsystencję budyniową. Odstawić do wystudzenia w temp. pokojowej. Masło zmiksować z margaryną (też powinny mieć temp. pokojową) i dodawać po jednej łyżce ostudzonego budyniu. Z upieczonego biszkoptu lekko zeskrobać skórkę (wtedy krem lepiej się trzyma), wyłożyć krem. Bita: dobrze schłodzoną śmietanę ubić z pudrem i fixami - wyłożyć bitą na krem i równomiernie rozsmarować. Biszkopty rozkruszyć i wymieszać ze skórką biszkoptową po czym oprószyć nasze ciasto. Lukier: soki wymieszać, dodać skórkę cytrynową i kandyzowaną pomarańczową, dodawać stopniowo cukier puder i mieszać do uzyskaniu lukru - łyżeczką nakładać na ciasto. Gotowy placek wkładamy na kilka godzin do lodówki:) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować