Polecam to ciasto każdemu, jedno z najlepszych jakie jadłam:) Lekkie i puszyste, do tego cytrusowy smakowity i delikatny krem:) Forma taka jak przy pozostałych moich wypiekach tego typu: 24cm x 33cm
1 godz. 30 min
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jaj
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki mąki krupczatki oraz maki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szkl. cukru
Krem:
- 2 duże cytryny
- otarta skórka z jednej cytryny
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 3/4 szkl. cukru
- szkl. wody
- kostka dobrego masła
- pół kostki margaryny "palmy z murzynkiem"
Bita śmietana:
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 2 fixy do bitej śmietany (użyłam te po 9 gram)
Lukier:
- 3/4 szkl. cukru pudru
- sok z jednej małej cytryny
- sok z ćwiartki pomarańcza
- otarta skórka z cytryny
- skórka kandyzowana pomarańczowa (niekoniecznie)
Cytrynowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt z podanych składników. Krem: Do rondelka wlać szklankę wody, sok z 2-ch cytryn, dodać otartą skórkę oraz cukier - zagotować, budynie rozpuścić w 1/3 szkl. zimnej wody, wlać i ugotować na konsystencję budyniową. Odstawić do wystudzenia w temp. pokojowej. Masło zmiksować z margaryną (też powinny mieć temp. pokojową) i dodawać po jednej łyżce ostudzonego budyniu. Z upieczonego biszkoptu lekko zeskrobać skórkę (wtedy krem lepiej się trzyma), wyłożyć krem. Bita: dobrze schłodzoną śmietanę ubić z pudrem i fixami - wyłożyć bitą na krem i równomiernie rozsmarować. Biszkopty rozkruszyć i wymieszać ze skórką biszkoptową po czym oprószyć nasze ciasto. Lukier: soki wymieszać, dodać skórkę cytrynową i kandyzowaną pomarańczową, dodawać stopniowo cukier puder i mieszać do uzyskaniu lukru - łyżeczką nakładać na ciasto. Gotowy placek wkładamy na kilka godzin do lodówki:) SMACZNEGO!!!
Komentarze