Cytrynowa babka z żurawiną

4.5 (169 ocen)

  • 30 min

Prosta w wykonaniu, puszysta i przez dodanie żurawiny kolorowa.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1 kostka masła
    Sok i skórka z 1 cytryny
    Tłuszcz do formy i bułka tarta
    ½ szklanki suszonej żurawiny
    Cukier puder do pudrowania babki.
    Szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cytrynowa babka z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: Jajka posolić, dodać cukier i utrzeć robotem na najwyższych obrotach na puszystą sztywną masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać porcjami do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Cytrynę dokładnie wyszorować, osuszyć, zetrzeć na tarce skórkę i wycisnąć sok z cytryny, dodać do ciasta. Masło rozpuścić, lekko przestudzić i dodać do ciasta, wymieszać do połączenia się składników. Formę natłuścić, wysypać tartą bułką. Wylać 1/3 ciasta, rozłożyć żurawinę, otoczoną delikatnie w mące. Wylać pozostałe ciasto. Piec w piekarniku 50 minut w temp. 180 stopni. Lekko przestudzoną popudrować.

Porady

Zamiast pudru można ciasto oblać lukrem. Żurawinę można wymieszać z ciastem, wtedy owoce będą rozłożone po całym cieście.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować