Cytrynowa babka z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: Jajka posolić, dodać cukier i utrzeć robotem na najwyższych obrotach na puszystą sztywną masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać porcjami do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Cytrynę dokładnie wyszorować, osuszyć, zetrzeć na tarce skórkę i wycisnąć sok z cytryny, dodać do ciasta. Masło rozpuścić, lekko przestudzić i dodać do ciasta, wymieszać do połączenia się składników. Formę natłuścić, wysypać tartą bułką. Wylać 1/3 ciasta, rozłożyć żurawinę, otoczoną delikatnie w mące. Wylać pozostałe ciasto. Piec w piekarniku 50 minut w temp. 180 stopni. Lekko przestudzoną popudrować.
Porady
Zamiast pudru można ciasto oblać lukrem.
Żurawinę można wymieszać z ciastem, wtedy owoce będą rozłożone po całym cieście.
Komentarze