Cytrynowa babka piaskowa

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Z wyraźną cytrynową nutą i polewą z białej czekolady. Wyśmienita.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka tortowa: 1 szklanka
    - mąka ziemniaczana ((niepełna szklanka)): 1 szklanka
    - jaja: 4 sztuki
    - margaryna ((kostka 250g)): 1 sztuka
    - cukier ((niepełna szklanka)): 1 szklanka
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - zapach cytrynowy ((najlepiej Delekty)): 1 opakowanie
    - otrata skórka z cytryny: 1 łyżka
    - proszek do pieczenia ((czubata)): 1 łyżeczka
    - polewa (według uznania, najlepsza z białej czekolady): 1 opakowanie

Cytrynowa babka piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić w rondelku. Jaja (całe) roztrzepać mikserem. Dodać cukier i cukier waniliowy, rozmieszać. Wsypać mąkę, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać proszek do pieczenia, zapach oraz skórkę z cytryny. Następnie stopniowo wlać margarynę, dokładnie mieszając. (Po dodaniu margaryny miksować ciasto co najmniej pięć minut). Piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu wysmarować ciasto polewą. (Polewę można przygotować samodzielnie: 2 białe czekolady z odrobiną soku z cytryny rozpuścić w kąpieli wodnej).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy