Cytrynowa babka

  • wyświetlono: 4710 |
  • dodany do książki kucharskiej: 77 |
  • polecenia: 9

Lekka, puszysta babka o wyraźnym, cytrynowym smaku

IMGP5924-4c
  • 40min

Składniki

1 spora cytryna + sok z jednej
1 szklanka cukru
300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
200g masła/margaryny

Lukier:
0,5szkl. cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny

masło+bułka tarta do posypania formy

Sposób przygotowania przepisu:

Cytrynowa babka

  • 1. Cytrynę wyszorować i ugotować w całości (ok.30 minut). Przekręcić przez maszynkę. Utrzeć ją z cukrem, dodać masło/margarynę. Do masy dodawać po jednym żółtku. Na końcu wymieszać z mąką przesianą z proszkiem. Ubić pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
  • 2. Wlać do wysmarowanej masłem i wysypane bułką tartą foremki na babkę. Piec w temp. 180°C ok 50 minut do suchego patyczka.
  • 3. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym na biało, babkę polać cytrynowym lukrem.
KH_01-2013

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieWielkanocbabkakonkurs_wielkanocnycytrynowa babka

Komentarze

Podobne przepisy

image-114lw5l

Dodane przez: Ania_L

Babka cytrynowa

Nie ma Wielkanocy bez świątecznych...

Babka cytrynowa

Dodane przez: MagdalenaS

Babka cytrynowa

Babka to ciasto, które z pewnością...

Babka cytrynowa.

Dodane przez: Ejszetka

Babka cytrynowa

Babka, albo też chlebek cytrynowy,...

Babka cytrynowa

Dodane przez: szpileczka

Babka cytrynowa

Taka babka pojawia się u mnie obowiązkowo...

babka cytrynowa

Dodane przez: karola89

Babka cytrynowa

przepis na aromatyczną i wilgotną...

babka pięknie wygląda przyozdobiona białą czekoladą i borówką.

Dodane przez: kasienia882

BABKA CYTRYNOWA

Przed świętami mamy mało czasu,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE