Cytrynowa babka

5 (140 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Lekka, puszysta babka o wyraźnym, cytrynowym smaku

  • 40 min

Składniki:

  • 1 spora cytryna + sok z jednej
    1 szklanka cukru
    300g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 jajek
    200g masła/margaryny

    Lukier:
    0,5szkl. cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny

    masło+bułka tarta do posypania formy
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Cytrynowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę wyszorować i ugotować w całości (ok.30 minut). Przekręcić przez maszynkę. Utrzeć ją z cukrem, dodać masło/margarynę. Do masy dodawać po jednym żółtku. Na końcu wymieszać z mąką przesianą z proszkiem. Ubić pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
  • 2. Wlać do wysmarowanej masłem i wysypane bułką tartą foremki na babkę. Piec w temp. 180°C ok 50 minut do suchego patyczka.
  • 3. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym na biało, babkę polać cytrynowym lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować