Cytrynowa babka.

  • wyświetlono: 1706 |
  • dodany do książki kucharskiej: 25 |
  • polecenia: 1

Bardzo puszysta i bardzo pyszna.

bgg (Kopiowanie)
  • 70min

Składniki

25 dag masła lub margaryny
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z jednej cytryny
skórka otarta z jednej cytryny

dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy

Sposób przygotowania przepisu:

Cytrynowa babka.

  • 1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę,stopniowo dodawać po jednym jajku i ucierać.Dodać sok z cytryny,otartą skórkę,obie mąki i proszek do pieczenia ,dokładnie utrzeć.
  • 2. Formę na babkę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.Przełożyć ciasto i piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 3. Upieczoną wystudzić,wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiCiastona słodkocytrynaWielkanocBabka wielkanocnawielkanocny stół

Komentarze

Podobne przepisy

Babka cytrynowa

Dodane przez: Kasia2201

Babka cytrynowa

Delikatna i puszysta babka nie...

1

Dodane przez: Michał Dobras

Mleczna babka cytrynowa

Babka ma niezwykły mleczny smak...

Cytrynowa babka

Dodane przez: Jaga85

Cytrynowa babka

Polecam na Wielkanocny stół. Wśród...

Babka cytrynowa

Dodane przez: bietka

Babka cytrynowa

Bardzo szybka do zrobienia i bardzo...

babka

Dodane przez: Aga72

Babka cytrynowa

Dobry wieczór kochani mam dziś...

babka cytrynowa

Dodane przez: paolineczka

Babka cytrynowa

Taką babkę upiekłam na święta wielkanocne.Babka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE