Cytrynowa babka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekka, puszysta babka z wyrazistą cytrynową nutą, oblana delikatną białą lukrowo-cytrynową polewą. Jest to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    150g mąki pszennej
    75g mąki ziemniaczanej
    180g cukru
    200g masła extra
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    otarta skóra i sok z 1 cytryny
    masło do wysmarowania formy
    bułka tarta do oprószenia formy

    Polewa cytrynowa:
    sok z 1/2 cytryny
    5-6 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna

Cytrynowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na puszysto, dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, następnie rozpuszczone masło, skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać szpatułką.
  • 2. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 1,8l.
  • 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40-45 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzeni.
  • 4. Polewa cytrynowa:
    Do cukru pudru dodać kilka kropli soku z cytryny i wymieszać, stopniowo dodać pozostały sok i mieszać aż do uzyskania jednolitej gęstej masy.
  • 5. Gotową wystudzoną babkę polać lukrem cytrynowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować