Lekka, puszysta babka z wyrazistą cytrynową nutą, oblana delikatną białą lukrowo-cytrynową polewą. Jest to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
4 jajka
150g mąki pszennej
75g mąki ziemniaczanej
180g cukru
200g masła extra
2 łyżeczki proszku do pieczenia
otarta skóra i sok z 1 cytryny
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
Polewa cytrynowa:
sok z 1/2 cytryny
5-6 łyżek cukru pudru
Cytrynowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem na puszysto, dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, następnie rozpuszczone masło, skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać szpatułką.
2.Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 1,8l.
3.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40-45 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzeni.
4.Polewa cytrynowa:
Do cukru pudru dodać kilka kropli soku z cytryny i wymieszać, stopniowo dodać pozostały sok i mieszać aż do uzyskania jednolitej gęstej masy.
Komentarze