CIASTO CYTRYNKA

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto znika w mgnieniu oka ! musisz go spróbować.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki cukru

    Masa:
    2 szklanki wody
    ½ szklanki cukru
    2 budynie cytrynowe/ waniliowe
    ½ kostki margaryny
    2 żółtka
    3 cytryny
    500ml kremówki
    3 łyżeczki żelatyny
    100ml mleka

    około 30 sztuk herbatników
    cukier puder- około 5 łyżek
    wódka

Ciasto cytrynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, następnie dodajemy 4 łyżki cukru, dalej ubijamy, na końcu dodać żółtka i jeszcze trochę ubijać. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsypywać do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
    Blachę prostokąną wyłożyć papierem, wlać ciasto na blachę piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut
  • 2. Ugotować wodę z cukrem i dodać rozrobiony budyń. Zagotować wszystko i dodać margarynę i żółtka- energicznie mieszać. Na koniec dodać wyciśnięty sok z dwóch cytryn i chwilę gotować. Gorącą masę cytrynowo-budyniową wylać na biszkopt.
  • 3. Ubić na sztywno ½ litra śmietany . Żelatynę (3 łyżeczki) rozpuścić w 100ml ciepłego mleka i wymieszać ze śmietaną. Masę śmiatanową nanieść na wystudzoną masę cytrynowo-budyniową.
    Na wierzch położyć herbatniki skropione lekko wódką.
  • 4. Wycisnąć sok z 1 cytryny, dodać około 5 łyżek cukru pudru u wymieszać. Lukier wylać na herbatniki.

Porady

Wymiary blachy: 21*32,5.

Komentarze

Podobne przepisy