Ciasto cytrynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, następnie dodajemy 4 łyżki cukru, dalej ubijamy, na końcu dodać żółtka i jeszcze trochę ubijać. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsypywać do masy jajecznej, delikatnie mieszając.
Blachę prostokąną wyłożyć papierem, wlać ciasto na blachę piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut
2.Ugotować wodę z cukrem i dodać rozrobiony budyń. Zagotować wszystko i dodać margarynę i żółtka- energicznie mieszać. Na koniec dodać wyciśnięty sok z dwóch cytryn i chwilę gotować. Gorącą masę cytrynowo-budyniową wylać na biszkopt.
3.Ubić na sztywno ½ litra śmietany . Żelatynę (3 łyżeczki) rozpuścić w 100ml ciepłego mleka i wymieszać ze śmietaną. Masę śmiatanową nanieść na wystudzoną masę cytrynowo-budyniową.
Na wierzch położyć herbatniki skropione lekko wódką.
4.Wycisnąć sok z 1 cytryny, dodać około 5 łyżek cukru pudru u wymieszać. Lukier wylać na herbatniki.
Komentarze