Cytrynek z masą agrestową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Delikatnie cytrynowe ciasto przełożone kwaskową budyniową masą, idealnie sprawdzi się do herbatki i wniesie trochę słońca w coraz zimniejsze wieczory ;)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:

    2 i 1/3 szkl mąki pszennej
    2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
    1 i 1/3 kostki masła
    1 szkl cukru zwykłego
    5 jajek
    5 łyżek śmietanki 30%
    skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
    2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej

    Masa:

    0,5l mleka
    1 budyń waniliowy
    4 łyżki cukru
    1/3 kostki masła lub margaryny
    1 galaretka agrestowa

    Dodatkowo:

    sok z połowy cytryny
    3/4 szkl cukru pudru
    kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto cytrynowe Desery Ciasto

Cytrynek z masą agrestową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dodanie kandyzowanej skórki do ciasta 1. Ciasto: miękkie masło ucieramy do białości, porcjami dodajemy cukier i ucieramy z masłem na puch. Następnie kolejno dodajemy jajka, porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, śmietanę 30% i skórkę z cytryny. Miksujemy całość do połączenia. Na koniec dodajemy kandyzowaną skórkę cytrynową i mieszamy ciasto łyżką.
  • Ciasto przekrojone na blaty 2. Papierem do pieczenia wykładamy formę o wym. 30x20cm, wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temp. 160ºC przez ok. 30 - 35 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia; gdy będzie już chłodne, kroimy je na 2 blaty.
  • Dodanie galaretki do masy 3. Masa: z 0,5l mleka odlewamy pół szklanki i rozprowadzamy w niej budyń z 4 łyżkami cukru. Resztę mleka zagotowujemy. Na gotujące się mleko wlewamy rozprowadzony budyń i gotujemy do zgęstnienia. Dodajemy masło lub margarynę i mieszamy do rozpuszczenia, na koniec wsypujemy galaretkę i całość gotujemy jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając, aż galaretka się rozpuści i dobrze połączy z masą.
  • 4. Masę studzimy w zimnej kąpieli wodnej, a gdy będzie już chłodna, wstawiamy ją do lodówki na ok. 15 minut, by lekko stężała.
  • Masa na pierwszym blacie ciasta 5. Na pierwszy blat ciasta wykładamy tężejącą masę, wyrównujemy nożem i przykrywamy drugim blatem.
  • Przygotowanie lukru 6. Przygotowujemy lukier: cukier puder ucieramy drewnianą pałką z sokiem z cytryny, polewamy wierzch ciasta i zdobimy kandyzowaną skórką cytrynową lub pomarańczową.

Porady

Zamiast śmietanki 30% do ciasta można użyć mleka. Do masy zamiast galaretki agrestowej możemy użyć cytrynowej. Do masy można użyć nieco mniej niż 0,5l mleka, by budyń był bardziej gęsty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować