cytrynek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny, lekki, wilgotny i baaaaardzo cytrynowy

  • 60 min

Składniki:

  • proporcje na blaszkę o wymiarach 11×30 cm

    250g masła
    4 duże jajka
    100g brązowego cukru
    320g mąki pszennej typ 480
    30g mąki migdałowej
    2 cytryny (wyszorowane i sparzone)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Cytrynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną przesiewamy do miski, dodajemy mąkę migdałową i proszek do pieczenia – dokładnie ze sobą łączymy. Skórkę z cytryn ścieramy na tarce, a sok wyciskamy. Masło ucieramy wraz z cukrem na jednolitą i puszystą masę. Dodajemy kolejno jajka – pojedynczo i w całości. Gdy nasza masa będzie gotowa dodajemy mąki z proszkiem – dokładnie łączymy składniki. Gdy uzyskamy jednolitą masę, dodajemy sok z cytryny i skórkę – miksujemy przez chwile do połączenia składników, Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni, funkcja grzania góra/dół.

Porady

Wszystkie składniki MUSZĄ być w w TEMPERATURZE POKOJOWEJ – inaczej ciasto wyjdzie nam zakalcowate.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy