cytrusowy tuńczyk na kremowym puree z batata

0 (0 ocen)

  • 40 min

Genialne w swojej prostocie danie rybne.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 steki z tuńczyka po około 250 g i grubości około 2,5-3cm
    mieszanka przypraw do natarcia mięsa: przeciśnięty ząbek czosnku, skórka otarta z cytryny, skórka otarta z pomarańczy lub mandarynki, papryka słodka, miód, sok z cytryny, pieprz kolorowy i kmin rzymski roztarte w moździerzu, chili, liście kolendry drobno posiekane (mogą być suszone), olej

    puree z batatów:
    batat około 600 g
    łyżka masła najlepiej pietruszkowo - czosnkowego
    ząbek czosnku
    2-3 szalotki
    pepreoncini lub chili
    plasterek imbiru
    sól
    suszone: majeranek, lubczyk, estragon, cząber, koperek
    10 dag sera cheddar

    żurawina
    miód
    sól

    dodatkowo:
    masło pietruszka z czosnkiem
    roszponka
    cytryna
    serek Arla o smaku pesto z rukoli oraz o smaku papai z curry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Cytrusowy tuńczyk na kremowym puree z batata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE MARYNATY I STEKÓW:
    Przyprawy mieszamy ze sobą, dodajemy olej. Powinna powstać marynata o konsystencji płynnego miodu. Próbujemy do smaku. Jeśli lubimy słone smaki możemy dodać sosu sojowego lub soli.
  • 2. Mieszanką przypraw nacieramy steki. Resztę marynaty przelewamy do słoiczka szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki, będzie czekała gotowa na następny raz.



    Steki smażymy najlepiej na grillowej patelni po 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu chwilę czekamy przed podaniem by chwilę odpoczęły. W tym celu kładę je na drewnianej desce na kolejne 2 minuty.
  • 3. PRZYGOTOWANIE PUREE:
    Bataty kroimy w kostkę, dodajemy szalotkę, imbir, oraz chili. Dodajemy masło i niewielką ilość wody około szklanki. Dusimy pod przykryciem, aż bataty będą miękkie. Warzywa i starty ser przekładamy do malaksera, dodajemy przyprawy. Miskujemy do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Po zmiksowaniu próbujemy do smaku.
  • 4. PRZYGOTOWANIE ŻURAWINY:
    Żurawinę wrzucamy na patelnię dodajemy miód do smaki i szczyptę soli. Smażymy do momentu, aż przestanie pękać.
  • 5. Na talerzu układamy plasterki cytryny, roszponkę, łyżeczką wykładamy serki, na kremowym puree układamy steki z tuńczyka. Na wierzchu każdego steku kładziemy po kawałku masła. Całość posypujemy karmelizowaną żurawiną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować