2 steki z tuńczyka po około 250 g i grubości około 2,5-3cm
mieszanka przypraw do natarcia mięsa: przeciśnięty ząbek czosnku, skórka otarta z cytryny, skórka otarta z pomarańczy lub mandarynki, papryka słodka, miód, sok z cytryny, pieprz kolorowy i kmin rzymski roztarte w moździerzu, chili, liście kolendry drobno posiekane (mogą być suszone), olej
puree z batatów:
batat około 600 g
łyżka masła najlepiej pietruszkowo - czosnkowego
ząbek czosnku
2-3 szalotki
pepreoncini lub chili
plasterek imbiru
sól
suszone: majeranek, lubczyk, estragon, cząber, koperek
10 dag sera cheddar
żurawina
miód
sól
dodatkowo:
masło pietruszka z czosnkiem
roszponka
cytryna
serek Arla o smaku pesto z rukoli oraz o smaku papai z curry
Cytrusowy tuńczyk na kremowym puree z batata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE MARYNATY I STEKÓW:
Przyprawy mieszamy ze sobą, dodajemy olej. Powinna powstać marynata o konsystencji płynnego miodu. Próbujemy do smaku. Jeśli lubimy słone smaki możemy dodać sosu sojowego lub soli.
2.Mieszanką przypraw nacieramy steki. Resztę marynaty przelewamy do słoiczka szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki, będzie czekała gotowa na następny raz.
Steki smażymy najlepiej na grillowej patelni po 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu chwilę czekamy przed podaniem by chwilę odpoczęły. W tym celu kładę je na drewnianej desce na kolejne 2 minuty.
3.PRZYGOTOWANIE PUREE:
Bataty kroimy w kostkę, dodajemy szalotkę, imbir, oraz chili. Dodajemy masło i niewielką ilość wody około szklanki. Dusimy pod przykryciem, aż bataty będą miękkie. Warzywa i starty ser przekładamy do malaksera, dodajemy przyprawy. Miskujemy do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Po zmiksowaniu próbujemy do smaku.
4.PRZYGOTOWANIE ŻURAWINY:
Żurawinę wrzucamy na patelnię dodajemy miód do smaki i szczyptę soli. Smażymy do momentu, aż przestanie pękać.
5.Na talerzu układamy plasterki cytryny, roszponkę, łyżeczką wykładamy serki, na kremowym puree układamy steki z tuńczyka. Na wierzchu każdego steku kładziemy po kawałku masła. Całość posypujemy karmelizowaną żurawiną.
Komentarze