cytrusowy sernik gotowany

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kilka razy już pisałam, że serniki gotowane (przez niektórych zwane prażonymi) to moje ulubione ciasta i jedyne, którym nie potrafię się oprzeć. Oprócz wspaniałego smaku i konsystencji ich ogromną zaletą jest to, że nie opadną, są zawsze równe i się nie przypalą (chyba, że przypalimy blaty ciasta).

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Czekoladowe ciasto miodowe:
    470 g mąki
    30 g ciemnego kakao
    150 g cukru pudru
    200 g masła
    2 jajka
    2 łyżki miodu
    2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch łyżkach mleka

    Masa serowa:
    1 kg sera mielonego
    3/4 szklanki cukru
    100 g masła
    2 łyżki cukru waniliowego
    4 jajka
    1 duży budyń waniliowy bez cukru (na 1 l mleka lub dwa małe)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mleka
    skórka starta ze sparzonej cytryny
    skórka otarta ze sparzonej pomarańczy
    100 g skórek cytrusowych kandyzowanych
    2 łyżeczki domowego ekstraktu pomarańczowego

    Polewa:
    4 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    60 g margaryny
    2 łyżki śmietany
    1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w odrobinie wody
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Cytrusowy sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę z kakao wysypać na stolnicę, dodać masło pokrojone na kawałki. Zrobić zagłębienie, dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na trzy równe części. Rozwałkować jedną część i wylepić dno prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec około 15 minut w temperaturze 175*C. W ten sam sposób upiec jeszcze dwa placki.
  • 2. Zmielony twaróg włożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie lekko bulgotać. Budyń i mąkę rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, ciągle mieszając gotować do zagotowania masy. Na końcu dodać tartą skórkę z cytryny,pomarańczy, ekstrakt i skórki kandyzowane.
    Masę podzielić na dwie części i przełożyć nią blaty ciasta. Wierzch polać polewą czekoladową.
  • 3. Cukier, kakao, margarynę rozpuścić, dodać śmietanę i żelatynę. Dokładnie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytrusy Masa serowa Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować