Cytrusowe tiramisu

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zimna za oknem trzyma się mocno i nic nie wskazuje, aby miała szybko się skończyć. Zima kojarzy mi się nie tylko z białym puchem,ale również z pachnącymi cytrusami. Uwielbiam smak pomarańczy czy słodkich mandarynek. Pomysłem, aby uchwycić smak cytrusów było powstanie właśnie Cytrusowego tiramisu. Nieco kwaskowe, ale równie pyszne tiramisu niczym nie odbiega od klasycznej wersji. Moim zdaniem jest to jedna z moich ulubionych wersji klasyka z Włoch. Polecam!

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone(2 opakowania po 250 g)
    400 g podłużnych biszkoptów
    120 ml wody
    60 g cukru( około 5 łyżek)
    40 g kakao( około 4 łyżek)
    30 ml soku pomarańczowego
    30 ml soku z cytryny
    25 ml likieru migdałowego
    6 g kawy rozpuszczalnej(2 łyżeczki)
    3 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Tiramisu

Cytrusowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nasączenie: Parzymy kawę i zostawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej kawy dodajemy likier migdałowy oraz sok pomarańczowy i cytrynowy. Mieszamy.
    Krem: Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem. Do utartych żółtek dodajemy partiami serek mascarpone. Całość miksujemy do momentu połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z kremem.
    Biszkopty maczamy w kawie i układamy w podłużnej formie. Na biszkopty układamy krem oraz posypujemy kakałem. Na kakao ponownie układamy maczane w kawie biszkopty. Na biszkopty układamy pozostały krem i posypujemy kakałem. Dowolnie dekorujemy. Tiramisu umieszczamy w lodówce na co najmniej 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytrusy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować