Pyszne , lekkie i puszyste ciasteczka na bazie kleiku ryżowego. Dodatek goryczkowej konfitury przyjemnie przełamuje słodycz ciasteczek. W sam raz na nadchodzący czas przedświąteczny. Serdecznie polecam:)
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
160 g kleiku ryżowego
200 g miękkiego masła
150 g cukru do wypieków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 mandarynka
2 jajka
2 łyżki mąki
Konfitura pomarańczowa
Cukier puder
Cytrusowe ciasteczka na kleiku ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszać kleik z mąką i proszkiem do pieczenia. Zetrzeć skórkę z mandarynki, wymieszać.
2.Masło utrzeć na puszysty krem z cukrem. Dodać po jednym jajku i za każdym razem ucierać. Z drugim jajkiem dodać sok wyciśnięty z mandarynki. Do mokrych składników dodać sypkie i wymieszać ( łyżką).
3.Wilgotnymi dłońmi formować okrągłe ciasteczka, małym palcem zrobić dziurkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem ,zachować spory odstęp ponieważ ciastka rosną podczas pieczenia.
4.Ciepłe układać na kratce do studzenia. W dziurki nakładać konfiturę pomarańczową. Zostawić do wystudzenia. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze