Cynamonowy torcik z masłem orzechowym i dżemem wiśniowym na boże narodzenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i cynamon, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. Zimny przekrawamy na pół.
2.Krem z masłem orzechowym: Serek mascarpone mieszamy z masłem orzechowym.
3.Przekładanie: Na biszkopt nakładamy dżem a następnie krem i przykrywamy to biszkoptem.
4.Krem maślany: Masło ucieramy na puszystość, do białości. Stopniowo dodajemy mleko i ucieramy. Do kremu dodajemy 0,5 łyżeczki kakao. Krem dzielimy na dwie części. Większą częścią smarujemy boki i wierzch tortu. Do drugiej części dajemy 0,5 łyżeczki kakao i ucieramy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy rozetki na torcie. Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Komentarze